Sivilce oluşumuna etki eden pek çok faktör bulunmakta bunlar; sinir, stres, beslenme, genetik faktörler, hormonal faktörler, ilaçlar vb. Her yaşta insanın karşılaşacağı bu durum karşısında ne yapılması gerektiğine dair bilgiler aktaran Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Mustafa Aksoy; stres, terleme gibi sivilce oluşumuna etki eden faktörlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.


SİVİLCE NASIL OLUŞUR?
Sivilcenin yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan sivilceler olduğunu belirten Doçent Doktor Mustafa Aksoy; "Ergenlik ve erişkinlik olmak üzere iki dönemde görülmekte. Erişkinlikte genellikle 25 yaş üstünde rastlanmakta. Ergenlik döneminde bazen sivilce çok görülür bazen de hiç görülmez sebebi ise genetik faktörlerdir. Bunu  yanı sıra stres, kullanılan ilaçlar-gıdalar, ve makyaj da sivilce oluşumunda etkilidir."

SİVİLCEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
"Ailesinde sivilce öyküsü olanlarda görülür, stres, kadınlarda adet döneminde, sivilce oluşumuna etki eden faktörlerdir. Bunların yanı sıra yediğimiz besinler de akne oluşumunda bağlantılı olmamakla birlikte etkilidir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin akneyi tetiklediği düşünülmektedir. Bunun dışında çekirdek, çikolata, fındık, yağlı gıdalar, patates, beyaz ekmek, fast food gıdalar ve hazır meyve sularının da fazla alınması etkilidir."

SİVİLCE SIKMAK DOĞRU MU? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
"Akneleri sıkmak doğru değildir. Hem iltihabı yayabilir hem de iz bırakabilir. Sadece doktor kontrolünde komedonlar temizlenebilir ve varsa apse boşaltılabilir. Tedavi aknenin şiddetine, iz bırakma durumuna ve psikiyatrik durumuna göre değişir. Ortalama 2-4 ayda tedaviye yanıt alınır. Tedavide başlıca 4 yol vardır; hafif ve orta şiddet aknede topikal tedaviler, uygun hastalarda ortalama 2-6 aylık oral antibiyotik tedavisi, şiddetli ve oral antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen hastalarda A vitamini türevi oral bir ilaç, son olarak da oral kontraseptifler, lazer, radyofrekans ve fototerapi"