Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, son günlerde kent genelinde eczanelerde yaşanan sorunlarla ilgili Eczacılar Odasında basın açıklaması düzenledi.
Başkan Açar açıklamasında, Yanlış yönlendirme ile yanlış görüşlerle halkımızı kurumlara karşı, camiaların çok değerli çalışanlarına karşı yanlış yönlendirilen, kışkırtan bu insanlara vatandaşların prim vermemelerini istedi.
“ECZANELERLE İLGİLİ KARALAMA KAMPANYASINA ŞAHİT OLUYORUM”
Başkan Süleyman Açar, yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: “Maalesef ilimizde halkımızın vatandaşımızın bir takım hassasiyetleri üzerinden prim yapan sürekli kurumları, kuruluşları hedef alan haddini bilmeden bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olan insanlar var. Son dönemde de eczaneler ile ilgili karalama kampanyasının yürütüldüğünü ben şahit oluyorum bu şahıslar tarafından fakat bu şahısların yaptıklarına basınında dahil olduğunu bunlara prim verdiğini üzülerek söylemek istiyorum. Yanlış yönlendirme ile yanlış görüşlerle halkımızı kurumlara karşı camiaların çok değerli çalışanlarına karşı yanlış yönlendirilen kışkırtan bu insanlara halkımızın prim vermemesini düşünüyorum.
“NÖBETÇİ ECZANE SAYISININ YETERSİZ OLDUĞU SÖYLENİYOR”
Uzun dönemdir eczane önündeki kuyruklar dan bahsediliyor, eczanedeki yoğunluktan bahsediliyor özellikle nöbetçi eczane sayısı yetersiz olduğundan bahsediliyor. Bu konuda az önce ifade ettiğim gibi gerçek bilgileri halkımıza vererek haklımızın doğru bilgilendirerek olayın ilk yüzünü anlatmak bizim sorumluluğumuzdur . İlimizde bölgesel olarak nöbetçi eczane taksimi yapılmaktadır. Bu tamamen teknik bir konu Odamızın yaklaşık 20 eczacıdan oluşan bir nöbet Komisyonu vardır bu nöbet komisyonumuz her dönem titizlikle çalışır İlimizdeki reçete potansiyelini dikkate alır acillerdeki durumu dikkate alarak ve bölgesel olarak lokal olarak eczanelerin durumunu değerlendirip nöbetçi eczane sayısını belirler ve hangi bölgede hangi eczanenin nöbetçi olduğunu taim eder.
“GAZİANTEP İLE KIYASLANIYORUZ”
İller örnek gösteriliyor Özellikle Gaziantep ile kıyaslanıyoruz evet bizim İlimizin total nüfusu Gaziantep le aynı olabilir fakat şehir merkezine baktığınız zaman Gaziantep’in nüfusu 1 milyon 800 binken bizim nüfusumuz 1 milyon civarında nüfusumuzun büyük kısmı yarısından fazlası ilçelerde bulunmakta. İlçelerle beraber toplam nöbetçi eczacı sayısına baktığınız zaman Gaziantep ile birbirimize yakınız, Gaziantep'te hastane sayısı daha fazla artı, Gaziantep'te reçete sayısı daha fazla, hasta sayısı daha fazla bundan dolayı eczane sayısının fazla olması.
“1.5 AYDIR BEKLENMEDİK BİR YOĞUNLUK VAR”
Öte yandan son 1 buçuk aydır beklenmedik bir yoğunluk var nöbetçi eczanelerde, bu yoğunluğun sebebine de değinmek istiyorum. Birincisi, piyasada bulunmayan ilaçlar bu sadece nöbet'de karşımıza çıkan bir konu değil bu konu gün içinde de karşılaştığımız hastalarımızla karşı karşıya geldiğimiz çok ciddi anlamda mağdur olduğu bir konu.
“PİYASADA 650 İLAÇ BULUNMAMAKTA”
Şuan piyasa da yaklaşık 650 ilaç bulunmamaktadır. Bu ilaçların içerisinde günlük kullandığımız özelikle çocuk hastalarda kutlanılan ateş düşürücüler antibiyotikler de bulunmaktaki bunların bulunmaması ciddi bir anlamda sıkıntı yaşatmaktadır hem bize yaşatmaktadır hem hastalarımıza, vatandaşımıza biz bunu her sene yaşıyoruz maalesef her sene eylül ekim aylarında başlayarak Şubat ayına kadar sürerek sıkıntılı bir dönemimiz var ilaç yoklarıyla boğuştuğumuz bir dönemimiz var.
“RED EDİYORUZ KINIYORUZ”
Türkiye de ilaç fiyatları dövize kuruluna göre endekslenmiş durumda euro kuruna göre endekslenmiş. Geldiğimiz nokta da euronun değeri 11.60'iken ilaçta da euro kurulu 4.6 olarak sabitlenmiştir haliyle ilaç firmaları yurt dışından ham madde temin edildiğinde fiyatlarda imtina etmektedir biz daha önce yetkili kurumlara defalarca çağrıda bulunduk her yıl Şubat ayında ilaç fiyatlarında güncelleme oluyor biz 3 ayda bir güncelleme yapılması durumunda bu sıkıntıları ortadan kalkacağını firmaların Şubat aynı beklemeyeceğini bu güncelleme doğrultusunda ilaç yokluğunu ortadan kalkacağını defalarca iletik fakat şuana kadar bu konuda hiç bir gelişme yaşanmadı ve ilk fırsatçılığa ilaç bulunmadığı zaman yetkili kurumlarımızda eczaneleri işaret etmektedir bunları keskin bir dile red ediyoruz kınıyoruz.
“KAĞIT REÇETE YOĞUNLUĞA SEBEP OLUYOR”
Özel hastanelerimizde maalesef acillerde elektronik reçete çıkmamaktadır. Bugün elektronik reçete ile gelen bir hastanın ilacını iki dakika da karşılığa biliyorsak, kağıt reçete yazıldığı zaman bu süre neredeyse 3-4 katına çıkıyor bu durum ister istemez nöbetlerde yoğunluğu sebep oluyor. Bu hususu da sağlık Müdürümüze bizzat ben iletim bu konuda kendisine güvenimiz tam bu konuyu biran önce çözüme kavuşturacağına inanıyorum.
“SON BİR AYDIR İLİMİZDE BİR SALGIN VAR”
Son bir aydır ilimizde bir salgın var kendi çocuklarım dahil olmak üzere ciddi anlamda kovidle benzer belirtiler gösteren bir grip salgını var bu grip salgınının getirdiği bir yoğunluk var bir tekim akşam saatlerinde hastanelerin acil bölümlerine bakarsanız bu yoğunluğu sizlerde şait olacaksınız hastanelerden aldığınız rakamlara göre özellikle son 2 hafta içerisinde günlük hasta miktarında %70 'e yakın artış var neredeyse 2 kat artış var