Aynı zaman da kendine has kokusuyla vatandaşların geleneksel günlerinde kullanmayı tercih ediliyor.

Lawsonia inermis bitkisinin yapraklarından elde edilen kınanın, kimyasal saç boyalarının aksine saçı yıpratmak yerine koruduğu belirten Şanlıurfa Balıklıgöl'de kına satışı yapan Hacı Yusuf, kınanın vatandaşlar tarafından saç boyası olarak yoğun talep gördüğünü söyledi.

 “SAÇI RENKLENDİRĞİ GİBİ BESLİYOR DA”

Kınanın üretiminin yapraktan olduğunu ifade eden Hacı Yusuf, “ Çoğunlukla kına Hindistan’dan geliyor. Ağaçtan dökülen yapraklar toplandıktan sonra toz haline getirmek için makineden çektirilir, kınanın birçok çeşidi mevcuttur ve hepsinin de kendisine göre farklı farklı özellikleri mevcuttur. Kınanın en önemli ham maddesi ise yapraklı olması ve renginin artırıcı olması içinde özellikle taş kına, ceviz kabuğu kullanılır saça renk verdiği gibi saça iyi geliyor” şeklinde konuştu.

 “BİR ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR”

Kınanın cilde birçok faydası olduğunu vurgulayan Hacı Yusuf, “ Kına özellikle ciltte ve ayakta olan mantar hastalıklarına, kaşıntıya iyi geliyor. En çok ise ayakta, saçta kullanılıyor vatandaşlara’ da boya yerine kınayı tavsiye ediyorum, Şanlıurfa’ da en çok yaşlı kesimleri kınayı saç için kullanıyorlar, gelenek olarak ise düğünlerde asker gecelerinde’ de tercih ediliyor. Kınalarımızın fiyatı kalitesine göre değişiyor bir kilo kına 75 lira” diye konuştu.

URFANATİK ÖZEL HABER: ÖZLEM GÜLEBAK