Asırlardır gelenek haline gelen kına, saç boyama, asker uğurlama ve kına gecelerinde ele sürmekte yaygın olarak kullanılmakta. Süs amaçlı el dövmesi olarak da tercih edilen kına, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor.

Yüzyıllardan beridir hem cilt hem’ de saç bakımında kullanılan kına, vücutta, baş ağrısı, tansiyon, ayaktaki mantar, sedef egzama, kaşıntı, ayak altı yanmaya iyi gelirken saç bakımında ise, kaşıntıya ve kepeğe iyi geldiği biliniyor.

Haşimiye Meydanı’nda kına satışı yapan Mehmet Gişioğlu, iyi bir kınanın renginden ve kokusundan belli olduğunu belirterek bu yıl kına fiyatının 100 TL olduğunu söyledi.

“KINA HİNDİSTAN VE PAKİSTAN BÖLGESİNDEN YETİŞİYOR”

Kınanın ana vatanı Hindistan olduğunu beyan eden Mehmet Gişioğlu, “Kına Hindistan ve Pakistan bölgesinden yetişiyor. Bir nevi ağaçtır, ağacın yapraklarından elde edilip fabrikada öğütülüp toz haline getiriliyor. Türkiye’de ise yetiştirilmiyor, düğünlerde, eski yaşlı teyze ve annelerimiz ellerine ve saçlarına boya niyetine kullanıyorlar. Sirkeyle karıştırıp ayaklarına sürüyorlar, baş ağrısı, tansiyon, ayaktaki mantar, sedef egzama, kaşıntı, ayak altı yanma için kına tercih ediliyor” dedi.

“İYİ BİR KINA RENGİNDEN VE KOKUSUNDAN ANLAŞILIR”

Mehmet Gişioğlu konuşmasının devamında ise, “Kına normalde de kırmızı bir renge sahip, ekstradan kimisi sıcak çayla yoğuruyor, kimisi ise Hibiscus bitkisini kaynatıp, suyuyla yoğruluyor birde bunun dışında ceviz kabuğunu kaynatıp suyuyla yoğuran var, iyi bir kına renginden ve kokusundan anlaşılır. İyi bir kınanın kilosu 100 TL, bunu altındakiler kaliteli kına değil, saç boyası kimyasaldır vücuda çok zararlıdır, kına doğal olduğu için saç kaşıntısına, kepeğe, baş ağrısına birebir iyi geliyor. Hint kınaları ise fabrikasyon malıdır onlar da dışarıdan geliyor, siyah, kestane, kızıl ve sarı rengi vardır ve bunlar doğal değildir” şeklinde konuştu.