Dünyanın dört bir yanında geleneksel halı dokumacılığı, binlerce yıl boyunca kültürel mirası ve zanaat geleneğini yansıtan önemli bir el sanatı olarak varlığını sürdürüyor. Bu zanaat, el emeği, sabır ve ustalık gerektiren bir süreç içeriyor. El işi halıları genellikle yün, ipek, pamuk veya sentetik elyaftan üretiliyor. Dokuma süreci, düğümlü dokuma (örme), düz dokuma ve kilim dokuma gibi çeşitli tekniklerle gerçekleştiriyor.
Halı dokumacılığıyla ilgili Urfanatik Gazetesi’ne konuşan esnaf Yıldız, kök boyaları yer altından bitki kökünü çıkartarak 180 derecede kaynatılıp el işi halıları için elde edildiğini belirtti.
Yıldız, konuşmasının devamında mesleğinin, atalardan günümüze kadar devam eden el emeği göz nuru olduğunu belirterek, ‘’El işi halıcılık benim baba mesleğimdir. 55 yıldır bu mesleği yaptığını dile getiren Ramazan yıldız ;”el işi halı denildiği zaman en ince detayına kadar bilirim. Mesela kürt halısı, bor halısı, bünyan halısı gibi daha bir çok halı çeşidimiz var. Fabrika el işine göre çok ucuz, el işi el emeği göz nurudur. Kök boyalar yer altından bitki kökünü çıkartıp 180 derecede kaynatılarak el işi halıları elde ediliyor ”dedi.
“HALILAR ARASINDA EN RAĞBET GÖRÜLEN HALI SİNAN HALISIDIR”
Makinada üretilen halıların doğal olmayan yollarla boyandığını vurgulayan Ramazan Yıldız ,”El işinde fiyat yüksek. Mesela Malatya halısı ortalama 100 günde yapılıyor 5 bin ya da liraya 10 bin lira arasında satışa sunuluyor . Adıyaman yöresinde nerde halı dokuluyorsa o yörenin aşiret ismi adı halıya verilir. Paçkan halısı bunlar hepsi aşiret ismidir” dedi.
“HALININ FİYATLARI TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Ramazan Yıldız, konuşmasının devamında ise el emeği halıların eskisi kadar değer görmediğini belirterek, ”Sipahi pazarında her gün ihale olur vatandaşlar 100 bin liraya aldıkları halıları gelip burada 10 bin liraya satıyor. Fiyatlar 500 TL’den başlıyor tanesi 15.000 liraya kadar çıkıyor. Köylerde minder istenmiyor Adıyaman bölgesi argan halısını tercih ediyor. Bu arada Turizm ve Kültür Bakanına sesleniyorum buraya bir el atsınlar Şanlıurfa sipahi pazarının alt katındaki çarşının açılmasını talep ediyoruz. Burayı turizme kazandıralım” şeklinde konuştu.
“MANİSA ISPARTA KAYSERİ MALATYA GİBİ BÖLGELERDEN HALI GETİRİYORUZ”
El işi halıcılık benim baba mesleğimdir. 55 yıldır bu mesleği yaptığını dile getiren Ramazan yıldız ;”el işi halı denildiği zaman en ince detayına kadar bilirim.. Mesela Kürt halısı, bor halısı, bünyan halısı gibi daha bir çok halı çeşidimiz var fabrika el işine göre çok ucuz el işi el emeği göz nurudur kök boyalar yer altından bitki kökünü çıkartıp 180 derecede kaynatılarak el işi halıları elde ediliyor ”ifadelerini kullandı.