Mehmet Akif İnan Eğitim Hastanesi'nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Halil Dedeoğlu kalp krizi hakkında önemli bilgiler verdi. Kalp krizi yaşın da bir düşüş meydana gelirken genç yaşta kalp krizi geçirenlerin ölüm riski daha fazla.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Halil Dedeoğlu: "Kalp krizi ileri yaşlarda görülmekle birlikte günümüzde tadı ve tedavi yöntemlerinin de artmasıyla birlikte kalp krizinin yaşında bir düşüş olmakta. Bu tabi hastanın şikayetleriyle de alakalı, risk faktörleri, daha önce var olan hastalıkları (şeker, tansiyon, sigara kullanımı, genetik faktörler) etkiliyor ama kalp krizinin yaşı yıllar içinde düştü diyebiliriz." dedi.


"GENÇ YAŞTA ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ DAHA FAZLA"
Risk derecesi genç yaşlarda meydana gelen kalp krizi vakalarının öldürücülüğü daha fazla diyen Dedeoğlu sebebini şu şekilde açıkladı; "Çünkü genç hastaların damar yapısında kolleteral dediğimiz dallanmalar yeterince olmadığı için hem krizin şiddeti ve ağrısı fazla olmakta hem de kalp dokusu daha fazla etkilenmekte ve daha öldürücü hale getirmekte. Dikkat edilmesi gerekenler kalp krizine neden olan risk faktörleri üzerinden kontrol sağlamak lazım. Hasta tansiyon hastası ise tedavisini görecek tansiyon ilacını kullanacak hastanın diyabeti varsa, ilaçlarını kullanacak şekerine dikkat edecek sigara içiyorsa bırakacak, egzersiz spor yapacak, kilo verecek" dedi ve kalp krizi riskini azaltacak önerilerde bulundu.

"YILLIK KONTROLLERİ YAPIN"
Kalp krizinin aileden gelen genetik olarak da gerçekleştiğini söyleyen Dedeoğlu yıllık kontrollerin yapılması gerektiğini hatırlattı. Dedeoğlu enfeksiyonunda kalp krizine sebep olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı: "Covid 19 üzerine etkileri olduğu bilimsel olarakda açıklandı kalp krizini tetiklediği nihayetinde covid 19 da enfeksiyon hastalıklarından biri"

"ANJOGRAFİ HASTANIN ŞİKAYETİNE GÖRE YAPILIR"
Halil Dedeoğlu: "Anjografi  her hastanın şikayetine göre yapılır. Kalp krizi ile şüphelendiğimiz hastaların anjiyografisini 7-24 zaman sınırı olmaksızın yapıyoruz. Çünkü orda acil  müdahale çok önemli. Her geçen saniye kalp dokusunun öldüğü anlamına gelir, ilerde hastanın kalp yetersizliği ile yaşaması anlamına gelir. O yüzden kalp krizi şikayeti ile gelen hastamızın anjiyosunu hemen yapıyoruz." dedi ve sözlerini "onun dışında ayakta polikliniğe gelen, göğüs ağrısı ile gelen hastalarımıza anjiyografi endikasyonu, hastanın şikayetleri, tahlillerinde filmlerinde efortesinde ki bazı değerlerden şüphelenerek anjiyografisini yapıyoruz" diyerek tamamladı.

ANJİYOGRAFİ OLDUYSANIZ DİKKAT!
Anjiyografi olmuş bir insanın dikkat etmesi gerekenleri de söyleyen Dedepğlu: "risk faktörlerini kontrol etmesi gerekiyor. Öreğin tansiyon, sigara, şeker,kilo, diyet ve beslenme şeklidir. Artı önerilen ilaç takvimini eksiksiz her gün ara vermeden kullanacak ve düzenli olarak kontrollere gelecek" diyerek hastaların ne yapması gerektiğini söyledi. Kış aylarında kriz riskinin arttıpğını belirten Uzman doktor "kış mevsiminde kalp hastalıkları, ritim bozukluğu, havaların soğuması ile birlikte bunların sıklığı artıyor. Bu yüzden kalp hastalarının soğuk havalarda dışarda zaman geçirmesini tavsiye etmiyorum, çok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.