Şanlıurfa’da koronavirüs salgını etkisini sürdürmeye devam ediyor. Şanlıurfa Eczacılar Oda Başkanı Süleyman Acar, Koronavirüs sürecinde hastalarla yakın temas halinde olan, kaç eczacının koronavirüse yakalandığını, aspirin ilacının koronavirüs tedavisi üzerindeki etkisini ve grip aşısının kimlerin alabileceği konusunda özel açıklamalarda bulundu.
“ TÜRKİYE’DE 20 MESLEKTAŞIMIZI KAYBETTİK”
Şanlıurfa’da koronavirüse yakalanan eczacıların olduğuna dikkat çeken Başkan Acar, “Şanlıurfa’da koronavirüs tedavisi biten ve tedavi süreci devam eden çok eczacımız var. Mesleğimiz gerek sağlık sisteminin göbeğinde olması gerekse de hastalarla birinci derecede temas halinde olması nedeni ile doğrudan risk grubu içerisinde yer alıyor. Bunun neticesinde Türkiye’de 20 meslektaşımızı kaybettik. Şanlıurfa’da şu ana kadar kaybımız yok. Bu konuda da ciddi anlamda risk altındayız. Eczanelerimizde sosyal mesafe ve maske kurallarına mümkün metreme riayet edilmeye çalışılıyor. Eczacılar odası olarak belli periyotlarda eczanelerimizi dezenfekte ediyoruz. Bu konuda kurumlarımızın da desteğini bekliyoruz. Biz şu anda kadar dezenfekte işlemlerini kendi imkanlarımızla yapıyoruz” sözlerine yer verdi.
“KORONAVİRÜS HASTALARI PIHTILAŞMA NEDENİ İLE HAYATINI KAYBEDİYOR”
Şanlıurfa Eczacılar Oda Başkanı Süleyman Acar, “Aspirin ilacının direk koronaavirüs üzerinde herhangi bir tedavi edici özelliği yok. Aspirin ilacı kanda pıhtılaşmayı önleyici bir niteliğe sahiptir. Dolayısıyla kap krizi ve beyin kanaması gibi pıhtılaşma kaynaklı sorunları önlemek için kullanılan bir ilaçtır. Koronavirüs dışında, normal hayatta da belli bir yaşın üstündeki insanlarında düzenli olarak bu ilacı kullanması tavsiye edilir ki herhangi bir kap krizine karşı karşıya kalınmasın. Koronavirüs sürecinde birçok hastanın pıhtılaşma nedeni ile oluşan kalp krizi, neticesi ile hayatını kaybettiklerini görüyoruz. Bu açıdan da aspirin ilacı tavsiye ediliyor. Aspirin direk olarak korona üzerinde tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Koronavirüs üzerinde aspirin ateş düşürücü, ağrı kesici ve kan sulandırıcı etkiye sahiptir” ifadelerini kullandı.
“ŞANLIURFA’DA ASPİRİN İLACINA TALEP ARTTI”
Aspirin ilacını herkes kullanabilir fakat mide hastalarının daha temkinli kullanması gerektiğini ifade eden Başkan Acar, “Çünkü mide asit artırıcı gibi bir yan etkisi de vardır. Aspirin ilacı eczanelerde temin edilebilecek bir ilaçtır. Eczaneler dışında temin edilmesi doğru değildir. Halk arasında söylentiler olduğu zamanda illaki bir talep yoğunluğu da yaşanıyor. Korona sürecinde özellikle vitamin ilacı ve besinlerine talep oldukça fazla oluyor” sözlerini kaydetti.
“HERKES GRİP AŞISINI ALAMIYOR”
Grip aşısı, her sene belli bir sayıda geldiğini ve bu yılda talep çok fakat sayı kısıtlı olduğuna dikkat çeken Başkan Acar, “Bir takım bürokratik aksamalarda söz konusu oldu. Bu sayının kısıtlı olmasında dolayı Sağlık Bakanlığı bir aşı temin sistemi kurdu. Herkes grip aşısını alamıyor. Halkımız bu konuda şunları bilmelidir. Öncelikle Aile Hekimine gidiyorsunuz. Eğer risk gurubunda iseniz hekimin size yazdığı reçete onaylanıyor. Eğer risk grubunda değilseniz Hekim reçete yazsa dahi o reçete onay almıyor. Reçeteniz eczanede onay aldığı zaman eczaneye geliyorsunuz. Eczanelerde bu ilacı direk sipariş edemiyor ancak reçeteniz uygunsa reçeteniz sisteme giriyor ondan sonra depodan sizin adınıza eczaneye geliyor. Tamamen kontrol altında grip aşısı temin ediliyor. Hiçbir eczacıda kendi kafasına göre bir vatandaşa aşı verme durumu kesinlikle söz konusu değildir. Normalde serbest olarak alınabilen grip aşısına bu yıl talep çok fazla, aşı sayısı az olduğu için sadece risk grubunda olanlara yapılıyor. Grip ve korona çakışıyor. Birçoğumuz havalar soğudu öksürük ve burun akıntısı oluyor. Herkeste bundan dolayı korkuyor acaba koronayamı yakalandık diyorlar. Aslında her sene olduğumuz zaman umursamıyoruz. Her yıl hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için özellikle risk grubunda olanlara grip aşısı tavsiye ediliyor” diyerek sözlerini tamamladı.