Türkiye'de özellikle Güney Doğu Anadolu'da kuraklıktan en çok etkilenen çiftçi oldu. Temiz su ve sağlıktan, tarım gıda ve çevreye kadar ekonomik, sosyal hayatımızın tamamını etkileyen yağışların yetersizliği yılın kurak geçmesine sebep oldu. Çiftçiler, kuraklığın yanı sıra, dolar kurundaki hızlı iniş çıkışlar nedeniyle çoğu tarım ürününü gübresiz ve susuz ekmek zorunda kaldı.  


"REKOLTE DÜŞÜYOR"
Kuraklığın ciddi bir tehdit olduğunu belirten, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik: ”Dolar kurundaki artışlardan dolayı, çiftçiler ve tarım sektörü kötü etkilendi. Özellikle çiftçiler ekim ayında yapmış oldukları mercimek, buğday, arpa için kullanılan gübreyi çok pahalı bir fiyata aldı. Bir hafta önce 1 kg üre 17.100 TL’ye satılırken bugün 14.5 TL’ye satılıyor, bu durumda çiftçinin ciddi bir kaybı söz konusu. Dolayısı ile tarım ürünleri satan gübre bayileri, zirai ilaç bayileri, tohum bayilerde doların yükselip inmesinden ciddi anlamda etkidendi. 2019-2020 üretim yılında mercimekte yaklaşık %90 seviyede, buğdayda %75, arpada ise %85 oranında rekolte düşüklüğü yaşandı.

“DEVLET GEÇ KALDI”


“YAĞAN YAĞIŞLAR EKİN’İN SADECE FİLİZLENMESİNE YETER”
Özellikle mercimekte arpada nohutta gübresiz ekim oluştu, buğday eken çoğu üretici bu dönem buğday ekemedi buda önümüzdeki günlerde yani 2022 yılında yeni bir rekolte düşüklüğüne neden olabilir. İki üç gün aralıklarla yağan yağışların sadece ekilen ekinin filizlenmesine yeteceğini düşünüyoruz bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesine büyümesine yetecek bir yağış olmadığını düşünüyoruz.

“SUYU BIRAKMAYACAK”
Atatürk barajında su seviyesinin düşmesi ile beraber DSİ’ yeni dönem ekinlerinde sulanılabilinir alanlarda suyu bırakmayacağını dile getiriyor, çünkü önümüzdeki yaz sezonunda pamuk ve mısır ekimi var ülkemiz için pamuk stratejik bir ürün, bu durum pamuk ve mısırda bir kısıtlamaya gidebilir. Bunun içinde çiftçilerimizin basınçlı su sistemine yönelmeleri gerekiyor.



“BEDAVA VERİLSİN”
Basınçlı su sisteminde de ciddi bir enerji maliyeti var, çiftçilerimiz bundan dolayı basıncı su sitemine yönelmiyorlar, devletin çiftçilerimizin basınçlı su sistemine yönelmeleri için enerjiyi bedava vermelerini öneriyoruz.

ÖZEL HABER: KÜBRA NUR SALİHOĞLU