Yüzyıllardır süregelen tesbih kültürü, dualarda ve stres atmada önemli bir kültür mirası öğesi olarak Şanlıurfa’da her zaman yerini alıyor. Özelikle büyüklüğü ve rengarenk çeşitleri ile ilgi odağı olan tesbihler, uzun uğraşları sonucu çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tesbih halini alıyor.

Babadan kalma tespih mesleğini Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi tarihi Gümrük Hanında sürdüren 40 yıllık tesbih ustası Mustafa Karasapan, tesbih için 20 ülke gezdiğini orada getirdiği taşları elleriyle işleyerek araba fiyatına satışa sunuyor.

“TESPİH MERAKI BANA BABAMDAN KALDI”

Tesbih merakının babasından geldiğini söyleyen 40 yıllık Tesbih Ustası Mustafa Karasapan: “Tesbih merakı bana babamdan kaldı, Rahmetli babam Urfa’da İlk teşbihçiydi eli ile yapıyordu bende ona bakardım merakımda oradan gelme Şuanda da torunu yapıyor atölyemizde var bende dışarı gidip getiriyorum. Rusya’da Ukrayna’da damla parçacığı getiriyoruz burada yapıyoruz” dedi.

“OSMANLI KALINTILARI GETİRİP TESBİH YAPIYORUZ”

Ortadoğu, Arap ülkelerinde Osmanlık kalıntılarını getirip tesbih yaptıklarını da söyleyen Tesbih Ustası Karasapan: “Ortadoğu Arap ülkelerine gittim Mısır’a, Hindistan’a, Pakistan’a, Arabistan’a, Suriye’ye, Ukrayna, Dubai’ye gittim buralarda malzeme buldumsa alıyorum ve getirip burada tesbih yapıyoruz. Eski Osmanlı kalıntıları misal şemsiye sapı olur bunları malzeme olarak getirip burada işletiyoruz ve sonradan tesbih yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL KOLEKSİYON İÇİN ALIYORLAR”

Tesbihleri koleksiyon içinde alındığını belirten Mustafa Karasapan: “Tesbihler özel yapıldı mı özel kişiler koleksiyon için alıyorlar normal yapılmayan tesbihleri hemen hemen herkes alıyor ama özel kişiler yani tesbih pahalı olduğu için özel kişiler alıyor” dedi.

“2 TESBİHLE ARABA ALDIM”

Zamanında 2 tesbihle araba aldığını söyleyen Karasapan: “Ben bir zamanlar 2 tane tesbih sattım ve araba aldım yani o kadar pahalı tesbihler” diye konuştu.

“DEDEDEN TORUNA GEÇTİ BU MESLEK”

Dededen toruna geçtiğini söyleyen Mustafa Karasapan: “Ben hemen hemen 40 yıldır  bu işin içerisindeyim, benim babam 1986 da vefat etti ondan önce yapıyordu ve el ile yapıyordu sonra oğlu, oğlunda da torununa geçti bu meslek” dedi.

“URFA’DA KİME BAKARSANIZ TESBİH ELİNDE TESBİH VAR”

“Tesbih bir taraftan stres, bir taraftan da zikir için yani Urfa’da kime bakarsanız bakın ilahim birinin elinde bir tesbih vardır kimisi zikir için, kimisi stres için, kimisi merak için, kimisi ticaret amaçlı taşıyor ve salıyorlar” dedi.

“TESBİH SEVGİSİ EVLAT SEVGİSİ GİBİDİR”

Son olarak tesbih sevgisini bir evlat sevgisi gibi olduğunu söyleyen Mustafa Karasapan: “Kimisi için tesbih sevgisi evlat sevgisi gibidir. En yakın arkadaşın gibi, can yoldaşın çıkartırsın cebinden bir zikir çekersin, bir stresini atarsın” dedi.