Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS)’ na son bir gün kala birçok öğrenci sınav kaygısını en üst seviyelerde hissetmeye başladı. Bireylerin sınav esnasında aşırı gergin olması, odaklanmasını ve önceden öğrenmiş olduğu bilgileri hatırlamasını zorlaştırabilir.
Bizlerde Urfanatik Gazetesi olarak YKS sınavına girecek öğrenciler sınav sürecinde neler yapmalı, bireyler nelere dikkat etmeli, Psikolog Nur Sena As’a sorduk.
Nur Sena As, “sınava girecek bireylerin kendilerine güvenmelerini, sınava yakın bir süreçte bitmeyen konularının yapılmamasını, önceden bitmiş konuların tekrarını yapılması gerektiğini vurgulayarak, sınav sonrası sınav hakkında akraba ve arkadaşlarla fazla diyalog içerisinde bulunmaması gerektiğini dile getirdi.
“KAYGIMIZI KONTROL ALTINA ALMAMIZ LAZIM”
Öğrencilerin 1 yıl boyunca maddi ve manevi emek verdiğini söyleyen Psikolog Nur Sena As, “Bireysel olarak hem aileniz burada emek vermiş olabilir. Aslında kaygınız normal çünkü emek verdiğiniz bir şey var ortada ve bunun için kaygılanabilirsiniz. Fakat bu kaygıyı kontrol edemediğinizde sizin için işlevsiz olabilir. Sınav süreci biraz kötü geçebilir, o yüzden kaygımızı kontrol altına almamız lazım. Bunun için ne yapacağız, Öncelikle bizler sınav öncesinde kaygı yaşıyorsak, yüksek düzeyde bir kaygı varsa, burada düşüncelere biz önem veriyoruz. Ne düşünüyorsunuz siz bu kaygı düşünceleriniz neler, yani bu dersten niye var, ben bu dersleri çalışsam ne olacak, ben zaten yapamayacağım. Bu son dönemde kötü geldi, buna inanarak çocuk çalışmayı bırakabiliyor, ya da işte tamamen kaygılanıp o çalıştığı her şeyi çöp edebiliyor. Burada bu otomatik olumsuz düşünceleri üretmememiz lazım” dedi.
“SINAV ÖNCESİ BİREYLER BURADA FARKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNMEMELİ”
Olumsuz düşüncelere karşı alternatif düşünceler üretmesi gerektiğini vurgulayan Nur Sena As, “Düşüncelerin değişimine yönelik bir süreç geçirmeniz lazım. Bunu biraz da sınavdan önce bir hafta varsa hafta boyunca bunu mutlaka deneyin ve zihinsel olarak bunu sürekli zihninize tekrarlayın. O otomatik olumsuz düşünceler mi geldi aklınıza, hemen ona karşı bir alternatif düşünce geliştirin. Evet belki bütün test kitaplarımı çözemedim ama çözebildiğimi çözdüm. Bunlarla ilgili çalıştım ve bu kadarını yapabiliyorum diyebilmek önemli. Sınav öncesi bireyler burada farklı alışkanlıklar edinmemeli. Uyku saatini, yeme düzeni çok değiştirmesini tavsiye etmiyorum burada, ailelerde çok baskı yapmamalı. Hadi kalk böyle yap, şöyle yap ittirmemeli, çocuk yeni bir konuya başlamamalı. Daha çok eski konuları tekrar yapabilir, test çözebilir. Burada amacımız genel tekrar yapmak, son günlerde de bunu yavaş yavaş bırakabilir. Bir de bizler burada nefes egzersiz uygulayabiliriz. Çocuk burada kaygılandığında, nefesini kontrol edebilirse kalp ritmini’ de kontrol etmiş oluyor ve hızlı hızlı atmayıp elleri ayakları buz kesmiyor belki o heyecanı olmayacak. Burada kişi kaygıdan dolayı fiziksel belirtiler yaşayınca kaygısını tolere etmek için nefes egzersizini yapabilir” şeklinde konuştu.
“NEFES ALMA TEKNİKLERİ SINAVDA YARARLI OLACAK”
Psikolog Nur Sena As, konuşmasının devamında ise, “Öncelikle bu sınav öncesinde oturtmamız gerekiyor ki sınav esnasında da kullanılabilelim. Kaygılı olmadığınız anlarda bile lütfen bunu gerçekleştirin. 4+4+4 tekniği burada nefesimizi 4 saniye boyunca burundan alacağız. Bunu diyaframın şişmesi lazım, karnı şişeceğiz, göz şişmeyecek, sonra tutacağız nefesimizi 4 saniye boyunca. Daha sonra ağızdan yavaş bir şekilde bırakacağız 4 saniyede. Bunu üst üste tekrarladığımda kişinin nefesi normalleşmeye başlayacak ve biraz gevşeme hissetmiş olacak. Bunu sınav öncesi, kaygılı olmadığınız esnalar günde 5 dakika yapabilirsiniz, ardından bu bir süre sonra oturacak ve kaygılı olduğunuz esnada bunu güzel bir şekilde kullanıp rahatlamayı sağlayabileceksiniz. O esnasında bunu yapıp ana gelebilirsiniz, odaklanabilirsiniz ve sınavda soruları çözmeye başlayabilirsiniz” sözlerini sarf etti.
“SINAV SONRASI AKRABA VE ARKADAŞLARLA ÇOK KONUŞMAYI TAVSİYE ETMİYORUM”
Nur Sena As, “Sınav bittikten sonra elinden geleni yaptım iyi veya kötü geçtiyse bunu anlarsınız zaten, iyi geçti, kötü geçti, orta geçti, bilmiyorum sonuçları göreceğiz diyorsunuz. Burada aileler lütfen baskı yapmasın, akrabalar aramasın nasıl geçti arkadaşlarla çok konuşmayı tavsiye etmiyorum burada, çünkü bu kişinin performansını, işte kendisine olan bakış açısını zedeleyebilir. Daha sonrasında burada sınav açıklandıktan sonra kendisini değerlendirebilir, ya da o süreçte kötü geçtiğini düşünüyorsa geleceğimle ilgili planlar yapabilir. Ya ben mezuna kaldım, bunun için bunu yapabilirim, aslında bu da eksiğim vardı diye objektif bir şekilde bakabilir. Böylelikle kaygısını olumlu yönde yönetmiş olur, evet zaten kişi kaygılanacak ama önemli olan bu kaygıyı işlevsel hale getirebilmek. Daha sonra biraz dinledik olabilip, istediği üniversiteyi kazandıysa gidebilir, ya da kazanamadıysa bile biraz dinlendiği daha sonra tekrar ders döneminde başlayabilir. Ama kendi evden emin olsunlar çünkü cesaret edip bu sınava çalışıyorlar, ellerinden geleni yapıyorlar. Bu sene olmasa bile diğer sene yapabilecekleri de kendilerine anlatsınlar” diye konuştu.