Günlük rutinler, bizim alışkanlıklarımızdan oluşur bu alışkanlıklardan pozitif enerji elde etmek, zamanı değerli kazandıracak rutinler belirler. Rutinleri oluşturmaya ve zamanınızı planlamaya başladığımızda, aslında farkında olmadan zor dediğimiz şeyler her gün biraz daha kolay hale gelmesini sağlar. Psikolog Celal Kıskanç günlük hayatta karşılaştığımız psikolojik durumlar hakkında bilgiler verdi.

Her insan bir kar tanesi gibidir diyen psikolog Celal Kıskanç; “Bu bağlam hepimizin oluşturduğu dinamikler mevcuttur. Aile yapımız, sosyal yapımız, refah seviyemiz bunlar bizim kişiliğimizi belirler, kişilik bozukluğu dediğimiz durumda bir travma veya problem varsa kaba bir şekilde kişilik bozukluğu olarak adlandırabiliyoruz”.

ASOSYAL VE ANTİ SOSYAL ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

“Asosyal adındaki anlaşılacağı gibi sosyal olmayan insanlara denir. Sosyal olmayan bir insanla belki iletişim kurabilirsiniz ama anti sosyal ile bunu yakalayamazsınız çünkü anti sosyal sosyalliğe karşıdır. Anti sosyal biriyle yaşamak çok zordur ve iki terimden birbirinden farklıdır. Biri sosyal olmayan izole bir insan tipi diğeri anti sosyal dediğimiz zarar verici nitelikte davranışlar sergileyen insanlar. Kadına şiddet gösteren erkekleri anti sosyal olarak adlandırmak mümkün, asosyal daha çok içine kapanık toplum içine girmekten çekinen insanlara denir”.

PSİKOLOJİK OLARAK FARKINA VARABİLİR MİYİZ?

“Danışan veya hastalar bu durumun farkında değillerdir, bunun farkında olmadıkları için kendilerini normal görür ve diğer insanların anormal olduğunu düşünürler. Bunu böyle düşündüren veya bu yapıya koyan dinamiğidir o dinamik problemli olduğu için onun normları farklıdır. Örnek verebilirsek hırsızlıkla büyümüş bir çocuğa hırsız olduğunu anlatmazsınız o durum ona normal gelir ve suç değildir çünkü onun toplumsal normları farklıdır. Mitomani var mesela yalan hastalığı kendini yalanına inanır ve bunun için bunun adı hastalıktır bu anlamda fark edemeyebilir ama ayna tutarak bunu konuşarak bir problem olduğunu aktarabiliriz”.

COVİD-19 SÜRECİNDE DANIŞANLARINIZ ARTTI MI? VATANDAŞLAR NASIL ETKİLENDİ?

“ Pandemi sürecinde sosyalleşmenin kısıtlı olduğunu gördük bizler yüz yüze konuşarak etkili iletişim yakabildiğimiz için ilk süreçte tereddüt etmiştik, Gündem değişti aşılarımızı olduk ve iletişime geçtik.  Psikolojik problemlerde bazı problemler vardır Obsesif kompulsif bozukluk gibi bu problem tamamen takıntı hezeyanıdır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan insanlar toplum içinde titizlik hastalığı deriz bu tür sıkıntılar yaşar evdeyken böyle bir psikolojiye girdiğimizi düşünsenize zaten problem korunma iken pandemi ile birlikte bu çok daha fazla nüksetti. Bu bağlamda etkili bir çalışma yok ama bu tarzdaki insanların problemlerin arttığını düşünüyorum. Pandemi sürecinde kişi sürekli kendini dinliyorsa problemler arar sosyalleşmediği için kötü hissedebilir ama asosyalliğe döner mi bilemeyiz kişiden kişiye değişir ”ifadelerinde bulundu.