Ramazan ayında diyet yapılır mı? Ramazan ayında ne kadar su tüketmeliyiz? İftardan sonra şişkinlik problemi için ne yapılabilir? Sahursuz oruç tutulur mu? Doğru bir sahur nasıl olmalı?

Ramazan ayında aralıklı açlık olduğunu söyleyen Diyetisyen Semira Avcı ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yollarını urfanatik mikrofonlarına anlattı.

Diyetisyen Semira Avcı “Beyin tokluğunu 20 dakika içinde algılıyor bizler bu 20 dakika içinde almamız gerekenden fazla besin tüketirsek midemizde problemler yaşarız, bu yüzden olabildiğince yavaş bir şekilde besinleri tüketmemiz gerekiyor. Taze meyveler iyi bir posa kaynağıdır ve sindirim sisteminde uzun bir süre kalıyorlar bunları tüketmemiz su ihtiyaçlarımızı azaltacaktır. Bunları tüketmek için iftardan sonraki ara öğünlerimizde taze meyvelere yer verebiliriz. Bir kereden fazla su içmek mide problemlerine yol açacaktır. Kan şekerini dengeleyeceği için ve tokluk süresini uzatacağı için tam tahıllı ekmekleri kullanabiliriz” dedi.

“ARALIKLI AÇLIK OLUYOR”

Ramazan ayında bir nevi aralıklı açlık oluyor diyen diyetisyen Semira Avcı:” Bu dönemde kişiye özel yapılan bir beslenme programıyla doğru bir şekilde kilo verilebilir. Kilo verme harcanan kalorinin alınan kaloriden fazla olması temeline dayanan bir durum bu yüzden bu dönemde doğru bir beslenme programıyla ve kişiye özel bir beslenme programıyla kilo verilebilir sadece burada dikkat edilmesi gereken nokta alınan kalorinin içeriği oluyor.

“TAZE MEYVELER İYİ BİR POSA KAYNAĞIDIR”

Öncelikle sahurda çok acı ve baharatlı besinler tüketmememiz gerekiyor gün içerisinde zaten bir susuzluk var bu tarz besinler tükettiğimizde, su ihtiyacımız daha fazla artmakta, bu yüzden daha az yağlı ve tuzsuz besinleri tüketmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, peynirin daha az tuzlu ve daha az yağlı olması gerekiyor. Taze meyveler iyi bir posa kaynağıdır ve sindirim sisteminde uzun bir süre kalıyorlar bunları tüketmemiz su ihtiyaçlarımızı azaltacaktır. Bunları tüketmek için iftardan sonraki ara öğünlerimizde taze meyvelere yer verebiliriz. Bir kereden çok fazla su içmek mide problemlerine yol açacaktır. Bir anda çok su içmek yerine iftardan sonra yarım saat aralıklarla birer bardak su tüketmek hem mide problemlerine iyi gelecek ve su ihtiyaçlarımızı karşılayacaktır.

“BEYİN TOKLUĞUNU 20 DAKİKA İÇİNDE ALGILIYOR”

Ramazan ayında beslenme düzeninde bir değişiklik meydana geliyor, bu yüzden mide problemleriyle karşılaşabiliyoruz, ne yapabiliriz iftardan hemen sonra değil de bir buçuk saat sonra en az 40 dakikalık bir yürüyüş yapmamız bu şişkinliği en aza indirecektir. Beyin tokluğunu 20 dakika içinde algılıyor bizler bu 20 dakika içinde almamız gerekenden fazla besin tüketirsek midemizde problemler yaşarız, bu yüzden olabildiğince yavaş bir şekilde besinleri tüketmemiz gerekiyor, nasıl yani mesela iftarımızı bir bardak suyla ve hurmayla açtık, bir kâse çorba içtik bir 10 dakika ara vermemiz bu şişkinlikleri minimuma indirecektir.

“SAHUR YAPMAMAK SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Sahur yapmamak sağlığı olumsuz etkiliyor bizler ramazanın dışında gün içerisinde almamız gereken bir kalori var ve ramazanda biz bu kalori ihtiyacının bir kısmını sahurda karşılıyoruz. Uzun süreli bir açlık var ve sahur yapmayınca bu süre çok artıyor ve kişide hipoglisemiye bağlı olarak baş ağrısı mide bulantısı gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz, bu yüzden sahur yapmamız gerekiyor.

“YAĞLI VE TUZLU YEMEKLERDEN KAÇINMAMIZ GEREKİYOR”

Biz sahur hazırlamaya başlarken öncelikle 2 su bardağı su içmemiz gerekiyor çok yağlı çok tuzlu yemeklerden kaçınmamız gerekiyor, akşamdan kalan yemekleri sahurda tüketmememiz gerekiyor. Ceviz, badem, fındık gibi  yağlı tohumları ekleyebiliriz. Kan şekerini dengeleyeceği için ve tokluk süresini uzatacağı için tam tahıllı ekmekleri kullanabiliriz. Kaliteli protein kaynaklarından süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi besinleri tüketmemiz gerekiyor sadece bunlarda dikkat etmemiz gereken az yağlı ve az tuzlu olması gerekiyor. İfadelerini sarf etti.

Özel haber: Bahar Tağ- Şaban Kırbaç