Konuyla ilgili Urfanatik Gazetesine değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, sorunun sadece görünüm sorunu olmadığını insanlarda psikoloji sorunlara da yol açabileceğini ifade etti.
“SON GÜNLERDE SADECE KAŞMER DAĞI İMARA AÇILDI”
Son günlerde sadece Kaşmer Dağının imara açıldığını ifade eden Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar: “Son günlerde yapılaşmaya açılan kaşmer dağı dediğimiz alanda 8 bin dönümlük alan imara açıldı gerisi memleketin meskun malı daha önceden imara açılan alanlardır böyle bütüncül olarak düşündüğümüzde şehirde imara açılan yeni alanlar yok” dedi.
“YAPILAŞMIŞ ALANA MÜDAHALE ETMEMİZ MALİYET GEREKTİR”
Yapılaşmış alana müdahale etmenin maliyet gerektirdiğini ifade eden Başkan Açar: “Meskun malda yapılaşmış alana müdahale etmemiz çok çok maliyet gerektir ki şehircilik anlamında çok mümkün gözükmüyor çünkü bu bölgeler yapılaşmış bölgeler yani bu bölgelere yeniden çok büyük emsaller vererek dönüşüme gitmek şehre çok büyük yük verir yani ters bir ilişki ortaya çıkarır ve şehri daha yaşanamaz hale getirir biz bunu tercih etmiyoruz” dedi.
“İKİ KAT KADAR ARSA ARZIMIZIN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Mevcut yapılaşmanın iki katı kadar arsa ihtiyacının olduğunu da söyleyen Selim Açar: “Mevcut yapılaşmanın iki katı kadar arsa arzımızın olduğunu görüyoruz yani diyelim ki, Urfa’da 1 milyon kişinin yaşayabileceği kadar yapılaşma var, 2 milyon kişinin yaşayabileceği kadarda arsanın olduğunu tespit etmiş durumdayız Şehir Plancılar Odası olarak. 2 milyon kişinin yaşayacağı arsaların yapılaşma koşulu ve düzeni hakkında çalışmalar yapılıp en azından bundan sonra yapılacak alanlarımızı modern şehircilik normlarına uygun olacak şekilde revize etmemiz mümkün. Bu konuda en büyük görev Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemize düşüyor bu konuda biz 4 başkandır defalarca söylediğimiz, bu şehrin bütüncül imar planı yok, yüz binlik ölçekten direk bine düşüyoruz, ara ölçek olan en azında 25 bin ölçekli nazım imar planın yapılması gerekiyor bütüncül olarak bu yapıldığı taktirde şehrin ileriki süreçlerine projeksiyon sağlayacak planlamalara gideriz aksi taktirde temelsiz bina yapmak farksız olarak günübirlik, günü kurtaran, ileriye dönük olmayan projelerle çözüm sunmaya devam ederiz” ifadelerini kullandı.
“ŞEHRİN ARTIK TOPU TAÇA ATAR GİBİ BİR LÜKSÜ KALMADI”
Son olarak şehrin idarecilerine ve yöneticilerine çağrıda bulunan Selim Açar: “Bu şehrin idarecilerin, yöneticilerinin projelere daha ileri 20 yıl, 30 yıllık periyotlara bakılarak yapılmasını tavsiye ediyorum aksi taktirde günü birlik çözümlerle, günü birlik yaklaşımlarla bu şehrin artık topu taca atar gibi bir lüksü kalmadı, şehir artık taşımıyor. Şehrin yıllık nüfusu Yunanistan’ın yıllık nüfus artışında fazla biz bu büyümeye, kontrolsüz gelişmeyi, ayak uydurmayı bırakın günü kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.