Şanlıurfa’ da gelenek haline gelen taş fırında pişirilen tava yemekleri yerini patates ve soğana bıraktı. Bol sebze ve etten yapılan tavalar yapılan zamlarla birlikte artık yapılmamaya başlandı. Urfalı fırıncılar ise her şeyin iki katına çıktığını ve artık vatandaşın hiçbir şey alamadığını dile getirip fırınların eskisi kadar çalımladığını ifade ettiler.

Artan maliyet fiyatlarının hem vatandaşlar açısından hem de çalışanlar açısından olumsuzluklara yol açtığını söyleyen fırıncılar yetkililerin duruma çözüm bulmasını istiyor.

ZAMLAR VATANDAŞI ÇOK ETKİLEDİ
Ramazan ayında vatandaşların evlerine bir tava bile yapamadığına değinen fırın çalışanı Sinan akkuş:  “Fırın kültürü il meşhur olan Şanlıurfa’ da bin bir çeşit yemeğin ateş ile buluştuğu yemekler gelen zamlardan sonra maziye kaldırılıyor.  Fırın kültürü ile meşhur olan Şanlıurfa’da hemen hemen her öğün çeşitli yemekler pişiriliyor. Sabahları patlıcan- biber ile başlarken akşamları ise daha çok lahmacun, pide, kebap, tepsiye doğranan sebze çeşitleri pilav ve daha birçok yemek fırınlarda pişirilirdi. Gelen zamlardan sonra her şey iki katına çıkınca fırın kültüründe yavaş yavaş düşüşler yaşanmaya başlandı.” dedi.
TEPSİ YEMEKLERİ YAPAMIYOR
Geçen seneye kıyasla fırına getirilen yemeklerde ciddi düşüşlerin olduğunu söyleyen Bekir Sarıkuş: “Bu sene diğer senelere göre tepsi ve lahmacun gelişi çok fazla düşük. Vatandaş lahmacun yapmaya çalışıyor 150,200 liraya mal oluyor. Buda yedi sekiz kişilik aileler için pahalıya patlıyor. Patatesin kilosu 10 lira olmuş, fakirin tüketeceği patates 2,3 liradan 10 liraya oldu biberin kilosu 45 lira oldu 1 kilo domates 20 lira olmuş vatandaş nasıl tepsi yapsın kahvaltıda sahurda patlıcan biber yoğunluğu olurdu.  Bu yıl fiyatlardan dolayı kimse getiremiyor. Müşteriler getirmedi mi bu bize de yansıyor. Bizler de odun parası, un parası, elektrik, su faturası derken gerçekten çok zorlanıyoruz. Ekmek fiyatları arttı diye vatandaş artık evinde ekmek açmaya başladı. Bizim işler de kırılma noktasına geldi.” ifadelerini kullandı.