Kent genelinde daha önce mahalleler ‘de sayısız değirmenci bulunurken son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve fabrika unlarının yaygınlaşmasıyla, geleneksel değirmencilik işi adeta unutulmaya yüz tuttu.

Şanlıurfa, tarih boyunca buğday, arpa, mısır gibi bitkilerin bereketli üretimleriyle biliniyordu.

Teknolojinin yaygın olmadığı dönemlerde mahallelerde bulunan değirmenciler hem ekonomik bir kazanç kaynağı hem de toplumsal bir buluşma noktasıydı.

Ancak son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrika ununa olan talep arttı. Modern öğütme tesisleri daha hızlı, verimli ve standart sonuçlar sunarken, geleneksel köy değirmenciliği geride kalmaya başladı.

Adıyaman’dan Şanlıurfa’ya gelen Ömer Yılanlı, 23 yıldır bu mesleği yaptığını ve işlerinin eskisi gibi olmadığını dile getirdi.

“İŞLERİMİZ GİT GİDE AZALIYOR”

Mesleğini 2000 yılından beridir yaptığını söyleyen Ömer Yılanlı; Daha önce işimiz iyiydi ama şimdi gitgide azalıyor. Vatandaşlar ulaşım sıkıntısı çektiği için fabrikada yapılan unlara daha fazla rağbet ediyorlar buğday ununu herkes alıp getiremiyor imkânı olan vatandaşlar gelip burada buğdayı öğütüyor burada mahalleli vatandaşlar buğdayı el arabasına koyup getiriyorlar” dedi

“AKARYAKITA GELEN ZAMLAR BİZİ DE ETKİLEDİ”

Bir torba buğdayı 40 liraya öğüttüğünü dile getiren Ömer Yılanlı; “ Benim yaptığım un kaliteli akaryakıta gelen zamlar bizi de etkiledi böyle olunca ben de fiyatı un çuvalına yansıtıyorum gelen zamlar işlerimizi bayağı etkiledi vatandaşın onun gücü yok” sözlerini sarf etti.

HABER:FERDİ BULUT