Kırmızı biberden elden ve sabah kahvaltılarının olmazsa olmazları arasında yeri alan biber reçeli sade tüketildiği gibi, yumurta eklenerek de tüketiliyor. 

Nisan ve mayıs ayında ekilen biberlerinin ağustos ve eylül ayında ise hasadı yapılıyor. Hasadı yapılan biberler hal pazarına gönderilerek, pul biber, kurutmalık ve biber reçeli yapımında kullanılması için satılıyor.

Hal pazarında üreticiler tarafından alınan biberler sergi alanına getirilerek kadın çalışanlar tarafından temizleniyor. Tohumu olmayacak şekilde temizlenen biberler daha sonra makineden geçirilerek etrafı tahtalarla çevrili olan çadırlarda 1 hafta boyunca kurutulmaya bırakılıyor.

1 hafta içerisinde kuruyan biber reçeli kahvaltıda, dürüm yapımında, kuru fasulye ve bamya gibi yemeklerde acı ve tatlı haliyle severek tüketiliyor.

Urfanatik Gazetesi olarak Şanlıurfa’da reçel üreticisi olan Sevgi Kahveci’ye mikrofonumuzu uzatarak biber reçeli yapımı hakkında bilgi aldık.

Mikrofonumuza konuşan Kahveci, “biber reçelinin yapımı en az 1 hafta içerisinde olması gerektiğini, aksi halde fazla güneşe maruz kaldığında tadında farklılık olacağını dile getirdi.

 “REÇEL 1 HAFTA İÇERİSİNDE YAPILMALI”

Biber salçasının sezonu üçüncü ayda başladığını beyan eden Sevgi Kahveci, “Yazın ilk aylarında halden gidip alırız bayan işçiler biberi temizler bir gün soldururuz sonraki gün makinden çekip sereriz ve sürekli karıştırıp biber salçasını bir hafta içerisinde kaldırmalıyız eğer 1 hafta içinde biber salçasını kaldırmazsak hem siyah olur hem de acısı daha yoğun olur” dedi.

 “İYİ BİBER RENGİ VE TADINDAN BELLİ OLUR”

Sevgi Kahveci konuşmasının devamında, “İyi bir biber salçası için halden iyi ve kaliteli biber alınır ve burada bayan işçiler tohumlarından temizler. İyi biber rengi ve tadından belli olur. Fiyatlarımız en düşük 200 en yüksek 400 arasındadır. Kahvaltılarda, dürümlerde, kuru fasulye ve bamya gibi yemeklerde kullanılır” diye konuştu.