Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesi tarihi kapalı çarşısında bulunan Kürkçü Hanı’nda tarihten gelen dericilik mesleği yok olmanın eşiğinde. Daha önce 120 işyerinin bulunduğu han şimdilerde bir harabeye döndü.

Özelikle sayıları her geçen gün azalan kürkçülüğün son ustalarından İmam Karataş, “Anlatılanlara göre mesleğimiz 3 bin 700 yıllık. İran, Irak, Suriye’de bu meslek bitti Türkiye’de tek kaldı Şanlıurfa’da da 120 işyerinden şimdi 2 tane kaldı 4-5 yıl sonra onlarda mesleği bırakırsa meslek ölür, biter” dedi.

“3 BİN 700 YILLIK MESLEK BİTMİŞ DURUMDA”
50 yıldır bu işi yaptığını şu anda ise bitme noktasına geldiğini söyleyen İmam Karataş: “Bu mesleğin tam tarihini bilmiyoruz ama anlatılanlara göre 3 bin 700 yıllık bir meslektir. Şu an da bu meslek bitmiş durumda 150 dükkândan sadece 2 dükkân kaldı. Bu mesleğin bitmemesi için büyüklerin sahip çıkması gerekir biz zaten bittik yeni nesilden elaman yetiştirmeleri lazım” dedi.
“BU MESLEĞİ YAPAN 2 KİŞİ KALDI”
4 ülkede bu mesleğin yapıldığını şu anda ise sadece 2 ustanın kaldığını söyleyen Karataş: “Şu an da benim dükkanımda da elaman yok çünkü elamanlar gelmiyor çünkü meslek ölmüş, bitmiş durumda. Türkiye’de bu meslek bitti, bu meslek 4 yerde vardı Suriye’de vardı, Irak’ta vardı İran’da vardı, Türkiye’de bu mesleği yapan 2 kişi kalmış” ifadelerini kullandı.
“ORTA ASYA’DAN GELEN BİR MESLEK”
Mesleğin Orta Asya’dan geldiğini de söyleyen Esnaf Karataş: “Bu meslekte Orta Asya’dan gelen bir meslektir. Vatandaşların ilgisi de yok, vatandaşları ilgisi olsaydı bu meslek zaten bitmezdi ne vatandaş ilgi gösterdi nede devlet ilgi gösterdi ve bu sebep ten dolayı bu meslek bitti” dedi.
“BU YIL MALZEMEYE VERDİĞİMİZ PARAYI ÇIKARTAMADIK”
Şu anda da tek tük işlerin olduğunu söyleyen İmam Karataş: “Bunlarda dışarıdan geliyor, Yurt dışından geliyor fabrikaların eskilerini alıyoruz yine de sağ olsunlar. Dolar bazında geliyor bu sene biz verdiğimiz parayı çıkartamadık” diye konuştu.
“EL ATILMASA 4-5 YIL SONRA MESLEK ÖLÜR”
Son olarak yetkililere mesleğin ölmemesi için çağrıda bulunan İmam Karataş: “Son olarak yetkililer sahip çıkarsa el atsalar bu meslek ölmez ama el atmazsalar en fazla 4-5 yıl sonra bu meslek ölür” dedi.