Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllar önce kadınların günlük hayatta kullandığı yöresel kıyafetler, günümüzde boncuklu ve rengarenk tasarımlarıyla düğün, kına gecesi ve nişan töreninde tercih ediliyor.

Kent ve kırsal bölgelerde “kıras heftan” olarak bilinen yöresel kıyafetler daha çok Viranşehir, Siverek, Suruç ve Akçakale ilçelerinde kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Kapalı Çarşı'da yöresel kıyafet ve kumaş satan esnaf Hacı Ali Balyemez, “kumaşların Çin, Japonya, Hindistan ve Endonezya'dan geldiğini yöresel kıyafetlerin sadece kent ve kırsal bölgelerde değil, Diyarbakır gibi diğer illerde de yoğun ilgi ile karşılandığını ifade etti.

“EN ÇOK VİRANŞEHİR, SİVEREK, SURUÇ, AKÇAKALE’DE TALEP VAR”

İşlerinin az da olsa iyi olduğunu söyleyen Hacı Ali Balyemez, “Az da olsa iş yapabiliyoruz, metresi 500 TL’den başlayıp 3 bin TL’ye kadar da çıkıyor. En çok Viranşehir, Siverek, Suruç, Akçakale çoğunlukla yöresel kumaş alıyorlar, arada sırada yabancı turistlerde gelip alıyorlar, daha çok düğünlerde ve kına kına geçelerinde tercih ediliyor. Kumaşlarımız Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya geliyor, bu kumaşları istediğin modelde elbise dikilebilir” dedi.

“3 METREDEN BİR ELBİSE ÇIKIYOR”

Hacı Ali Balyemez konuşmasının devamında, “Vatandaşlar eskiye oranla yöresel kumaş alabiliyor, biz bu kumaşlarımızı her an satabiliyoruz, 3 metreden bir elbise çıkıyor yabancılar pek almaz fakat Şanlıurfalı vatandaşlarımız alıyor, en çok Diyarbakır’ a gönderiyoruz” şeklinde konuştu.