Usta terziler tarafından, yöresel giyim geleneğini yaşatmak için kumaş seçiminden dikime kadar her aşamada titizlikle üretilen giysiler kumaş fiyatlarının yükselmesi ile vatandaşların alım gücünü zorlarken, durum terzicilerinde işini olumsuz etkiledi.

“ARTIK SADECE DÜĞÜNLERDE TERCİH EDİLİYOR”

25 yıldır terzilik işiyle uğraştığını söyleyen Mehmet Umut, “ Daha çok yöresel kıyafetler dikiyoruz. Her geçen gün işlerimiz kötüye gidiyor, şu an elbise dikme sezonu başladı 2-3 ay çalışıp geçimimizi onunla yaparız. Eskiden kırsal kesimden kadınlar gelip 3-4 kat elbise dikerlerdi şimdi en fazla 1 takım dikebiliyorlar. Aşiret kesimi dediğimiz kesim sürekli giyiyorlardı fakat şimdi nesil ise düğünden düğüne giyiyorlar. Dikim olarak 300 liradan başlayıp 600 liraya kadar da dikip yapıyoruz” dedi.

“ESKİSİ GİBİ ÇIRAK YETİŞTİRİLMİYOR”

Mehmet Umut, konuşmanın devamında son 10 yıldır artık eskisi gibi çırak yetiştirilmiyor. Liseden beridir yanımda birkaç çırağım var emin olun okuldan daha iyi para kazanıyorlar iş sürekli olsa günlük yevmiyesi bin liraya geliyor. Lise ve üniversite mezunlarına bakıyorsunuz hepsi boşta mesleği elinde olsa üç aşağı beş yukarı geçimini yapar. Devletin getirmiş olduğu 4+4 sistemle öğrencilerin meslek okullarında kendi bölümlerinde yapılan staj yapıyor. Bir dönem okulda bir dönemde çalışıyorlar bu iyi oldu” diye konuştu.

URFANATİK.COM: BERNA KOÇ