Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan meyan şerbeti, Şanlıurfa'da özellikle ağustos ayının kavurucu sıcaklarında hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekti. Tadı kadar sağlık açısından da faydaları saymakla bitmiyor.
Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen meyan bitkisi önce dövülüp ardından dev kazanlarda kaynatılıp bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılıyor. Daha sonra Poşet ya da şişelere konularak aynı zamanda isteğe göre bardakta da satılan meyan şerbeti soğuk olması nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi gördü.
Kentte meyan şerbeti satışı yapan Mehmet Karakurt, “meyan şerbetinin herkese tavsiye ettiğini, mide yanmasına ve böbreklere iyi geldiğini söyledi.
“MEYAN ŞERBETİ 10 TL’DEN SATIYORUZ”
Meyan balının meyan kökünden yapıldığını söyleyen Mehmet Karakurt, “Mide yanmasına, böbreklere şifadır, iyi gelir, insanı rahatlatır ve serinletir, sıcaklıklara iyi gelir. Vatandaşların meyan şerbetine olan ilgisi baya yoğun, bir bardak meyan şerbeti 10 TL’den satıyoruz. Bir tekneye meyan kökünü atarız, üstüne buzu atarız ve biraz su çekeriz, damla damla gelir, aktarırız onu, aktardıktan sonra süzeriz, süzdükten sonra buzunu atarız ve içeriz” dedi.
“ŞİFALI BİR İÇECEKTİR”
Mehmet Karakurt konuşmasının devamında, “Daha önce bize meyan kökleri Fırat’tan geliyordu, Baraj su altında kaldığı için bize Maraş'tan geliyor. Vatandaşlara meyan balını içmelerini tavsiye ederim şifalı bir içecektir, mide yanmasına, böbreklere, idrar yanmasına iyi gelir” sözlerini sarf etti.