Her geçen yıl odun ve kömüre olan ilginin azaldığını ifade eden Esnaf Mehmet Durak Dalyan, odunculuk mesleğinin günden güne bittiğini ifade etti.
Odun ve kömürü daha çok kırsal kesimde yaşayan vatandaşların aldığını ifade eden Esnaf Dalyan, “1 ton meşe odunun 5 bin lira, 1 ton kaysı odunu 4 bin lira, sobalık kömürün torbası ise 200 lira” dedi.
“VATANDAŞLAR ŞİMDİDEN ODUNLARINI ALMAYA BAŞLADI”
Doğalgazdan dolayı oduna talebin olmadığını söyleyen Esnaf Mehmet Durak Dalyan, “odunu sadece kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlar alıyor. Fiyatlar değişiyor. Örnek 1 ton meşe odunu 5 bin lira, 1 ton kayısı odunu 4 bin liradan satıyoruz. Sobalık kömürün torbasını da 200 liradan satıyoruz. Vatandaş erkenden gelip odunlarını alıyorlar” dedi.
“KIŞ GELMEDEN ODUNUZU ALIN”
Vatandaşlara yağış öncesi odunlarını almaları konusunda uyaran Esnaf Dalyan, “odunu aldıkları zaman ıslak olsa da önceden aldıkları için hemen kuruyor. Vatandaşlara şunu söylemek istiyorum kış gelmeden önce gelsinler odunlarını alsınlar çünkü odunları ormandan önce ster yapıyorlar sterden sonra köylü vatandaşlara satıyorlar vatandaş ise esnaflara satıyor. Odunlar çoğunlukla Şırnak ve Çanakkale’den geliyor” ifadelerini kullandı.
“ODUNCULUK MESLEĞİ GÜNDEN GÜNE ÖLÜYOR”
Odunculuk mesleğinin her geçen gün bittiğini ifade Mehmet Durak Dalyan, “Şırnak odunu Batı’nın odunundan daha kuvvetli bir şekilde yanıyor yani 1 ton Şırnak odunuyla bir aile kış boyunca idare edebilir. Odun en çok Eskişehir merkezinde kullanılıyor. Zaten diğer yerler doğalgazı kullanıyor. Odunculuk mesleği günden güne ölüyor. Ben bu yaşta sobayı mı doldurayım, yakayım mı, hanım da aynı şekilde en rahatı doğalgazdır” diye konuştu.