Suda bekletilen deriler, uzun ve zahmetli bir süreçten sonra def haline gelerek çeşitli eğlencelerde, düğünlerde ve dini törenlerde kullanılıyor.

Kökeni eskilere dayanan def ( bendir) Şanlıurfa'nın kültürel mirasının önemli bir parçası haline gelirken ne yazık ki günümüzde mesleği icra eden usta sayısının azalması ve Şanlıurfalı vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılanmaması nedeniyle yok olma tehlikesi altında.

Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından Balıklıgöl platosunda kurulan bir atölyede def mesleğini yaşatmaya çalışan usta Mustafa Yeşil Kaya, deflerin Şanlıurfa'da yeterince ilgi görmediğini, satışlarının çoğunlukla internet üzerinden gerçekleştiğini ve fiyatlarının 250 TL ila 500 TL arasında değiştiğini söyledi.

“MESLEĞİMİ SEVİYORUM”

Amcalarının deri işiyle uğraştığını ve o günden beridir def mesleğini yaptığını söyleyen Mustafa Yeşil Kaya, “Rahmetli babam da ben oraya gönderdi. Eskiden fazla meslekler de yoktu, Bir keçeci, demirci, kazancı ve biz de bu mesleği seçtik yani. Benim atölyem var, tahtadan kesimi de ben yapıyorum üstündeki desenlerini de ben yapıyorum mesleğimi seviyorum.  Eskiden derileri elden yapıyorlar ama şimdi ben bunları bir ev tuttum orada yapıyorum. Burada yaptığım zaman koku çok çıkıyor. Onun için ben şimdi hazır alıyorum” dedi.

“INTERNET ÜSTÜ ÇALIŞIYORUM”

Deflerin, mevlit gecesinde tercih edildiğini ifade eden Mustafa Yeşil Kaya, “Deflere zenci takılır, saz da olursa bendir olarak kullanırlar. Kına gecelerinde tercih ediliyor, vatandaşta para yok, Internet üstü çalışıyorum. Dışarıda deflere yoğun ilgi var okullarda, kuran kurslarında bendir dersi veriliyor fakat bizim Urfa da ele bir şey yok. Dışarıdan bizleri arayıp def istiyorlar bizde gönderiyoruz, Küçük 250 TL, Büyük defler 350 ila 500 TL arasında fiyatları değişiyor!