Bir zamanlar evlerin olmazsa olmazı olan keçe halı şimdi aksesuar olarak kullanılıyordu.
Keçi tüyünden yapılan keçe sert oluşu nedeniyle bel ağrılarına, fıtık’ a iyi geldiği söyleniyor
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi tarihi Sipahi Pazarında yaklaşık 40 yıldır keçe işiyle uğraşan Nejdet Şansal, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.
“BİR ZAMANLAR EVLERİN AKSESUARIYDI”
40 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Nejdet Şansal; “Babadan kalma işi yapıyoruz bir aralar buralar Şanlıurfa'nın en işlek yeriydi şimdi ise yapamaz hale geldik. Makineleşmenin ve sanayileşmenin artmasıyla birlikte keçe işini yapamıyoruz. Valiliğin ve Belediyenin bize yardımcı olması lazım. Bir zamanlar buralarda en çok keçe satılırdı, keçe deyip geçmeyelim bir zamanlar evlerin aksesuarı, en gerekli malzemesiydi” dedi.
“KEÇE BEL AĞRILARINA FITIK ÇOK İYİ GELDİĞİ SÖYLERLER”
Keçenin kuzu yününden yapıldığı dile getiren Nejdet Şansal; “Şanlıurfa'da 150 -200 tane keçe yapan ustalar bulunuyordu. Keçe yapıldıktan sonra ortalama 3 ve 4 metre boyunda olur daha sonra hamamına getirilir sıcak hamamında göğüsle keçe vurularak o keçeyi sağlam bir şekilde yaparlardı ama maalesef şuanda 150 -200 esnaftan şimdi 2 esnaf kalmış. Keçe bel ağrılarına fıtık çok iyi geldiği söylerler” sözlerini sarf etti.
“50 LİRA 100 OLAN KEÇE 600 LİRAYA KADAR ÇIKTI”
Bu mesleği sadece iki usta kaldığını ifade eden Nejdet Şansal; “Geçen yıl 100- 200 liralık bir keçe 2 metresi şimdi 600- 700 liraya kadar çıktı. Keçe üreten ustalar iki tane olduğu için istedikleri gibi fiyatı belirliyorlar burada esnafım kabahati yoktur 50 lira 100 olan keçe 600 liraya olunca ister istemez yüksek satıyorlar” ifadelerinde bulundu.
URFANATİK HABER: ÖZLEM GÜLEBAK