Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir. Urfa mutfağında Müslüman, Yahudi, Hıristiyan, Türk, Arap, Süryani, Ermeni, Yezidi, vb. her milletten ve her kültürden izler bulabilirsiniz. Hz. İbrahim (a.s)’in sofrasından eksiltmediği “Tırıt” yemeği ve misafirperverliği, ateşe atılması ile öykülendirilen “Çiğköfte”si her Urfalının mutfak kültüründe yaşattığı en önemli mirasıdır. Patlıcanlı Kebap Urfa, Dünya tarihinin yazılmasına kaynak teşkil ettiği gibi insanlığın damak zevkine, sofrasına, mutfağına da kaynaklık etmiştir. Urfa mutfağında, köfte ve kebap çeşitleri en çok bilinen yemeklerdir. Baharat, un ve pirinç ikinci planda; sebze üçüncü planda kullanılır. Lahmacun Urfa Mutfağında genelde sabah, öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç öğün yemek yenilir. Sürekli olmamakla birlikte yatsı namazından sonra 4. öğün olarak sayabileceğimiz “Çiğköfte”, “Kıyma”, “Şıre”, “Palıza” ve meyve yenmesi, Urfa Mutfağına özgü bir özelliktir.

Sonbahar ve kış aylarında çiğköfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok yapılır. Boranı Urfa Mutfağında, hangi mevsimde olursa olsun misafir çağırıldığında, mutlaka etli bir yemek yapılır. “Bostana” veya “Cacık”, fazladan olarak “Dolmalı Köfte” veya “İçli Köfte”, sonrasında ise tatlı çeşidi olarak “Katmer”, “Şıllık” veya “Kadayıf” ikram edilir. İlk başta çorba; yemeğin sonunda ise meyve ikramı yapılır. Sıra gecesinde misafirlere yapılan değişmez ikram ise çiğköftedir. Kadayıf Yukarıda kısaca belirttiğimiz özellikleri ve nitelikleri görmek, damağın aradığı tadı Urfa’da bulmak üzere yolunuz mutlaka bu şehre düşmeli…Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında, besin değerleri de çok yüksektir. Urfanatik Gazetesi olarak vatandaşlara sorduk Şanlıurfa’nın yemek kültürü sizce sağlıklı mı ? 

Vakas demir; “Kilolarımdan dolayı çevredeki baskılar psikolojimi etkiliyor. Yemeklerimiz yağlı ve lezzetli sağlığa zararlı olduğunu düşünmüyorum” ifadelerinde bulundu.

Baskı oluyor elbette diyor Ayşegül güney; ”Kilo almışsın diyorlar, insanın morali bozluyor ve kilo verme çabalarına giriyorum. Ne yapabilirim diyetisyene mi gitsem diye strese giriyorum. Urfa yemekleri lezzetli fakat sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Sabah fırına tepsi atıyoruz biber patlıcan közlüyoruz her sabah yanında sıcak ekmek ile yiyoruz yememek mümkün değil tabi bu kadar katıkla bu kadar ekmek yemek sağlığa iyi değil. Batıda bir öğün için bir ekmek alınıp ailece yenir yemekle beraber bizde kişi başı bir ekmekten fazla tüketiyor” İifadelerinde bulundu .

Soğul Sütpak; “Formuma dikkat diyorum,  yediğime içtiğime önem veriyorum aşırıya kaçmıyorum, kadınlar formuna dikkat etmeli. Çevremde kilo sorunu yaşayan insanları yadırgamam komik bulmuyorum bu durumu ama maalesef çevremizde bunun mizahını yapan insanlar var. Türkiye’nin yemek kültürü zengin ama sağlıklı değil maalesef” dedi.

Diğer illere nazaran daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum diyen Ercan Şenocak; “Yemek kültürümüzden kaynaklı ekmek tüketiyoruz bu biraz kötü kilo sorunu yaşayan insanları yadırgamıyorum zor bir durum”  ifadelerinde bulundu.