Akciğer kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yapan Uzman Doktor Şaban Şeçmeler; “sigara içen her insan akciğer kanseri olma olasılığı yüksek” dedi

Akciğer kanserine dikkat çekmek için 17 Kasım Akciğer Kanseri farkındalık günü ve Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenirken yılda 1.69 milyon kayıp ile tüm dünyada ilk sırada yer alan akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerin en fazla yaşandığı türüdür. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımı akciğer kanserine yol açan en önemli nedendir. Verilere göre akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 10’undan azı hayatında hiç sigara içmemişken, genetik faktörler, çevresel toksinler gibi faktörler de etkili olabilir. Ancak yapılan çalışmalar, ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı ortaya çıktığını göstermektedir. 17 Kasım dünya akciğer farkındalık günü sebebiyle mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan Uzman Doktor Şaban Seçmeler İçtiğiniz her sigaranın kanser olma riskini biraz daha arttırdığını bilmenizi isterim diyerek şunları aktardı: "Özellikle akciğer kanseri %80 sigara ile alakalı, sigara içen her insan akciğer kanseri olma olasılığı yüksek. Özellikle sigara içen halkımızda göğüs hastalıklarına dikkat etmelerini öneririm.” diyerek akciğer kanserinde sigara kullanımının çok büyük etkisi olduğunu belirtti.


BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
Önerilerde bulunan Seçmeler; “Göğüs hastalıklarında özellikle kanlı balgam, öksürük, aşırı kilo kaybı ve özellikle sigara kullanıyor ise göğüs hastalıklarına başvurup gerekli kontrolleri yapmalılar, sonuçlarda herhangi kitle ile karşılaşırlarsa biyopsi sonrası sonuç ile birlikte bize başvuru yapmalarını öneririm. Kanserden korunmak için sigarayı hayatımızdan silelim, sağlıklı beslenelim, egzersiz ve spor yapalım. Doktor kontrolüne sağlığımız bozulmadan gidelim, sonuçlarda herhangi bir sorun çıktığında erken teşhis hayat kurtarır. Bu yüzden sağlıklıyken de kontrolleri ihmal etmemeyi tavsiye ederim.” dedi.

"SONUÇLAR ÜZÜCÜ OLABİLİR.."
Erken teşhisin önemine vurgu yapan uzman doktor; “Erken yakalanan hastalarda hastalığı tamamıyla yenme olasılığı yüksek, eğer erken yakalayamazsak sonuçlar üzücü olabilir.  Şanlıurfa’da akciğer kanserinin yanı sıra prostat ve meme kanseri’ de görülüyor. Şanlıurfa’da sigara ve tütün kullanımı oranı yüksek olduğu için akciğer kanserini fazlaca görmekteyiz. Türkiye geneli Urfa’da kanser oranı yüksek, beslenme bozukluğu da tetikliyor, Urfa isotu kansere iyi geliyor söylentileri asılsızdır gerçeği yansıtmıyor. Sigara içen izleyicilerimize şunu söylemek istiyorum, sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar fayda sağlarsınız kendinize, sağlığınızı yitirmeyi beklemeyin.” Diyerek sigara tüketen vatandaşlara seslendi.

"BİR ÖKSÜRÜK İLE BAŞLADI."
Akciğer kanserine yakalanan Kazım Yüksekkaya kansere nasıl yakalandığını ve sonrasında izledikleri yol haritasını şu sözlerle aktardı; “Emekli veteriner hekimim, hastalığım ilke alakalı bir ay önce hafif bir öksürüğüm oluyordu, oğlum, akciğer filmi çektirelim dedi. Filmi çekince ufak bir kitle tespit edildi, Diyarbakır’dan biyopsi istendi ve sonuç olarak ameliyata karar verildi. Ankara hastanesi göğüs hastalıkları bölümünde kitlemi aldılar, emek veren tüm doktor ve personellere teşekkür ediyorum. 55 yıl sigara içtim, sigaranın etkisi oldu sanırım, erken tanı konusuna gelirsek, şiddetli ağrım olmadı, normalde astım hastasıyım nefes darlığı zaten vardı ama genel olarak her şey bir öksürük ile başladı. Herkesin sağlığına daha iyi dikkat etmesini tavsiye ederim. Sigara içmeyin, en ufak bir rahatsızlığınız bile varsa muhakkak üzerinde durmanızı tavsiye ederim.” Diyerek tanı ve tedavi süreci içerisinde yaşadıklarını anlattı.