ILO 20 Kasım Dünya çocuk hakları günü dolasıyla “ Tarlaya Değil Okula” temasıyla etkinlik düzenledi. Şanlıurfa valiliğinin destekleriyle gerçekleşen etkinlikte öğrenciler bir grup öğrenci şiir okurken programda resim sergisi de düzenlendi.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde gerçekleşen etkinliğe Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, ILO Türkiye direktörü Numan Özcan ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
Vali Yardımcı Yıldızhan konuşmasında şu ifadelere yer verdi;’’ 20 Kasım çocuk hakları günü kapsamında bu tür etkinliği geçekleştiren başta uluslararası çalışma örgütü Türkiye direktörlüğüne ve milli eğitimimize, iş Kurumuza diğer paydaşlarımıza Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Her çocuk, her birey doğuştan, kaçınılmaz, vazgeçilmez, devredilmez haklara sahip bunun en önemlisi yaşam hakkı, gelişimine uygun yaşam hakkı, insan onurun yanaşır yaşam hakkı bununla beraber sağlık hakkı, eğitim hakkı, bu haklar her bireyin doğuştan vazgeçilmez haklar devlet olarak bu hakların kullanılması uygun bir şekilde yaşanması birey olarak güçlü bir şekilde geleceğe taşınması konusunda biz bazı tedbirleri almak hükümlüyüz. Bu sadece Türkiye cumhuriyetinin değil tüm dünyanın örgütlerinin, devletlerinin yapması gereken çalışma Türkiye’miz ‘ de bu noktada çok yol alınmış durumda gerek çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda, gerek çocukların eğitim haklarının devam ettirilmesi konusunda güzel çalışmalar yasal çalışmalar bununla beraber toplumsal dönüşümler sağlanmaya çalışıldı. Eğitimlerde farkındalık yaratılmaya çalışıldı bu etkinlikte o farkındalık eğitimlerinin bir parçası biz istiyoruz ki çocuklarımız bu güzel resimlerini okullarında yapsınlar ama şunun da bir gerçek olduğunu biliyoruz coğrafyamızda özelikle bizim çocuklarımız aileleriyle birlikte mevsimlik işçi olarak başka illere gidiyorlar. Eğitim haklarından ve diğer haklardan mahrum kalıyorlar devlet olarak da onları minimize edip gerçekten çocukların eğitimden uzak kalmadan sağlık hizmetleri aksamadan sağlanmalı’ ’dedi.
ILO Türkiye direktörü Numan Özcan;’’ Sevgili çocuklar bazılarınızı ben bu yaz Giresun, Trabzon’da gördüm siz onlarla tekrar kendi ilinize evinize döndünüz. Orda siz bizim misafirimiz oldunuz bizde bugün buraya sizin misafiriniz olmaya, sizleri ziyaret etmeye geldik. Neden özelikle buraya geldik belki biliyorsunuzdur 20 Kasım dünya çocuk hakları günüdür. Bundan 33 yıl önce birleşmiş milletler bugünü çocuklara özgü atadı ve çocuk haklarının korunmasına ilişkin bir sözleşme kabul etti’ ’ifadelerinde bulundu.