Türeyenin en büyük balık üretim tesisi, 6 Şubat depreminden sonra tekrardan hizmete açıldı. Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde bulunan üretim tesisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve İl Müdürlüğünün paydaş olduğu Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında 15milyon sazan (Cyprinus carpio) ve 10 milyon şabut (Arabibarbus grypus) yavrusu üretimi hedefleniyor.

Bizde Urfanatik Gazetesi olarak Türkiye'nin en büyük balık üretim tesisinin açılışına katılarak, yaklaşık olarak 1400 dekarlık alan olan tesisi gezdik.

Gerçekleştirilen açılışta Urfanatik Mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Burada bulunan üretim tesisimizde yaklaşık olarak 30 milyon yavru balık üreterek dokuz ilimize ve bölgemize hem havuzlara hem göletlere hem de barajlara dağıtım yaparak bu alanda geçimini sağlayan balıkçılarımıza, üreticilerimize ve tüketicilerimize hizmet etmiş oluyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YAVRU BALIK ÜRETİM TESİSİ OLUP DOĞU’DA BİRİNCİ SIRADA YER ALMAKTA”

Yaklaşık yılda 30 milyon yavru balık ürettiklerini söyleyen Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Şanlıurfa ilimizin Bozova ilçesinin yavru balık üretim istasyonundayız. Bakanlığımızın bu istasyonunda biz, yıllık yaklaşık olarak 30 milyon yavru balık üreterek dokuz ilimize ve bölgemize hem havuzlara hem göletlere hem de barajlara dağıtım yaparak bu alanda geçimini sağlayan balıkçılarımıza, üreticilerimize ve tüketicilerimize hizmet etmiş oluyoruz. Şu anda bu tesis, Türkiye’nin en büyük yavru balık üretim tesisi olup Doğu’da birinci sırada yer almaktadır” sözlerini sarf etti.

“TÜRKİYE, BU SENE BALIKÇILIKTAN 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT İLE REKOR KIRDI”

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy konuşmasının devamında, “Burada çalışan arkadaşlarımız, gece gündüz gayret ederek hem yavru sazan balıkları hem de şabut balığını üretmek için çalışıyorlar. Şabut balığı, endemik bir Fırat balığıdır ve biliyorsunuz ki onun da genetik olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışılmaktadır. Devletimiz bu konuda büyük destek vermektedir. Türkiye, bu sene balıkçılıktan 2 milyar dolarlık ihracat ile rekor kırdı. Biz, somon balığının 25 milyon tonunu bu bölgede üretmiş oluyoruz. Çevreyle ilgili olarak balıkçılarımızın çok hassas olmasını istiyorum. Dağlarda, barajlarda, denizlerde ve iç sularda plastik atıklarını ve çöplerini bırakmasınlar. Çevreyi korumak hepimizin görevi; ekosistemi korumak da hepimizin görevi. Doğru bir şekilde hareket ederek, gelecek nesillere sağlıklı bir ortam bırakmış oluruz” ifadelerine yer verdi.

“DÖRT YILDIR BURADA BALIK ÜRETİLİYOR”

Daha önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait olan balık üretim tesisinin daha sonra balıkçılık ve su ürünleri genel müdürlüğün devri yapıldığını söyleyen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, “2021 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne devri yapıldı. Taşınma işlemi de Tarım Orman İl Müdürlüğümüze devredildi. 2021 yılından bu yana, yani son dört yıldır burada balık üretiliyor. Üretim, sazan ve şabut ağırlıklı olarak gerçekleşiyor” dedi.

“ YEDİ TANE BALIK ÜRETİM TESİSİNDEN BİR TANESİ DE ŞANLIURFA’DA”

Tarım Orman Bakanlığına bağlı yedi tane balık üretim tesisi bulunduğunu ifade eden Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, “Buradaki temel amaç, Tarım Bakanlığımızın önderliğinde yürüyen bir proje olan İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında bütün baraj göletlerinin, göl ve göletlerinin balıklandırılmasını sağlamaktır. Şu an Tarım Orman Bakanlığımıza bağlı yedi tane balık üretim tesisi bulunmakta ve bir tanesi de Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Buradaki alan, takriben 1400 dekarlık bir alan olup, yaklaşık 370 dekarlık alanda, 72,30 dekarlık alanda 22 tane havuzda balık yetiştirilmektedir sözlerini sarf etti.

“NİSAN AYINDAN İTİBAREN, BALIKLAR ÜREME DÖNEMİNE GİREBİLECEK”

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün konuşmasının devamında, “Sazan balıklarının erkek anaçları sol tarafta, dişi anaçları ise sağ tarafta tutulmaktadır. Nisan ayından itibaren, üreme dönemine girebilecek olan anaçlar muayene edilmekte ve üreme eylemi gerçekleştirebileceklerine kanaat getirdiğimizde, otuzlu ve otu beşli gruplar halinde kuluçka alanına alınmaktadır. Burada, 22°C su sıcaklığında iki gün bekletildikten sonra, bu balıklara hormon enjeksiyonu ile yapay sancı verilmekte ve yumurta ve sperma alınarak üretim sürecine başlanmaktadır” diye konuştu.

“TOPLUMUN DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE BALIK TÜKETİMİNİ HEDEFLİYORUZ”

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, “Yumurtalar, 3-4 gün olgunlaştıktan sonra, alt ve yan tarafta bulunan toprak havuzlara transfer edilmektedir. Bu havuzlar, fitoplankton ve zooplankton açısından zenginleştirilmiştir. Yavrular, burada iki ya da üç ay boyunca hem yemlenmekte hem de doğal ortamda beslenmeleri sağlanmaktadır. Yavrular, 2-3 gram ağırlığa ulaştığında, Balıkçılık Genel Müdürlüğümüzün uygun gördüğü illere dağıtılmaktadır. Bu dağıtım, yaklaşık 9-10 vilayetin gölet ve barajlarına yapılmakta ve özellikle sportif amaçlı olta balıkçılığı yapan balıkçılara hitap etmektedir. Tarım Orman Bakanlığımızın yapmış olduğu bu çalışma, insanların sosyal ve ekonomik yapısını iyileştirmeyi ve toplumun daha sağlıklı bir şekilde balık tüketimini artırmayı hedeflemektedir” ifadelerinde bulundu.