Şanlıurfa’da özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmez tatlı lezzetlerinden olan pestil ve pekmezin yapımına başlandı. Şanlıurfa’da üzüm yetiştiriciliği yapan birçok vatandaş, pekmez ve pestil yaparak kış için kendilerine yiyecek olarak ayırırken, ürünü fazla gelenler ise aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla yaptıkları pestil ve pekmezleri satışa sunuyor.

Şanlıurfa’da günün ilk ışıkları ile birlikte üzüm bağlarına giden işçiler, bağlardan üzümü sökerek traktörlerle şıra yapılan alanlara üzüm taşıyor. Şıra alanlarına getirilen üzümler, içerisinde bulunan kuru üzümler seçilir Üzümler toplandıktan sonra çuvallara doldurulur ve doldurulan çuvallar taş bir havuza alınarak orada ezilir. Üzümleri ezmek için uzun temiz çizmeler giyilir. Çizmeleri giyen kişi üzüm dolu torbaların üzerine çıkarak ezmeye başlar. O kişi ezdikçe üzümler suyunu torbadan dışarı bırakıyor. Bir kişi de çıkan üzüm suyunu bir kap yardımı ile alıp onu süzgeçten geçirir ve bakır olan büyük tencerelere doldurulur.

Şıra kaynatılma sürecinde sık sık karıştırma işlemi yapılır. Şıra kıvamını tuttuğunda geniş kaplara alınarak güneşte bekletilir. Bir gün güneşte bekleyen pekmez hem kıvamını hem rengini hem de tadını alır. Bu işlemden sonra pekmezler kaldırıp muhafaza edilir. Tatlı üzüm pekmezinin yapılış aşaması da bu şekilde tamamlanır.

Pestil ise yoğurt ve un katıldıktan sonra yaklaşık 4 saat kazanlarda kaynatılan üzüm şırası, kısmen katılaştıktan sonra susam ilave ediliyor. Mala yardımıyla bezlere serilip güneşte kurutulmaya bırakılan karışım, pestil haline getiriliyor. Pestil kışın vatandaşların vazgeçilmez tatlarından olurken, arasına ceviz, fıstık, susam koyarak veya sade şekilde yeniliyor.