Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkileri sürerken bu konuda çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Hem vatandaşa çeşitli paketlerle maddi destek sağlanırken, kamu kurumlarının kiracılardan kira bedeli almaması için de genelgeler yayınlanıyor. Bu kapsamda birçok belediye kiracılardan kira bedeli almayı ertelerken, kimi belediyeler de kiraları tamamen iptal ediyor. Bazı şehirlerde kira alınmaya devam edilmesi, işyerleri kapalı olan esnafı daha da zor duruma koyuyor. Kira almaya devam eden belediyelerden biri de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olduğu iddia edildi.

KİRA ALINMIYOR SÖZLEŞME SÜRELERİ UZATILIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, salgının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması için 81 il valiliğine gönderdiği genelgede yer alan maddeler, geçtiğimiz haftalarda TBMM'den de geçerek Resmi Gazete'de yayınlandı. İlgili maddede "Kamu kurumlarınca alınan ve alınacak tedbirler nedeniyle geçici olarak faaliyetleri durdurulan işyerleri kullanılamayacağından; faaliyetlerin durdurulduğu süre boyunca kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi, ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması" deniliyor.

BİRÇOK BELEDİYE GENELGEYE UYDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda kiracılardan kira bedeli alınmaması ve bu süre kadar sözleşme sürelerinin uzatılmasına karar vermişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu kararı "İBB ve iştiraklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlardan, kapalı kaldıkları bu süreçte kira bedeli alınmamasına ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılmasına karar verilmiştir" sözleri ile duyurmuştu.

KOMŞUDA VAR BİZDE YOK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz günlerde kira bedellerinin iptal edileceğini duyurmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuyla ilgili "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kendi kiracımız ile ilgili işyeri kapalıysa, kira ücretini ertelemedik. Kira almayı iptal ettik. Yani işyerinin kapalı olması süresince hiçbir şekilde kira almıyoruz" demişti. Gaziantep Belediyesi aynı zamanda kiracılarına %50’de indirim yapacak.

ESNAF DİLEKÇE VERDİ AMA...

Birçok şehirde aynı düzenleme yapılırken Şanlıurfa'da halen neden yapılmadığı soruluyor. Büyükşehir Belediyesinin kiracısı olan esnaf, "Cumhurbaşkanının talimatına rağmen neden halen düzenleme yapılmıyor" diyor. 11 Nisan Fuar Caddesinde büyükşehir belediyesinin kiracısı olan birçok esnaf, konuyla ilgili düzenleme yapılması için yaklaşık 3 hafta önce Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine dilekçe verdi. Dilekçelerde mağdur olduğunu belirten esnaf, ilgili maddeyi hatırlatılarak kira bedellerinin alınmamasını talep etti.

‘’ÖZEL SEKTÖRDE BİLE TOLERANS SAĞLANDI’’ 

Birçok özel sektörde bile mülk sahipleri kira almazken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, genelge ve dilekçelere rağmen henüz bu yönde bir düzenleme yapmayarak dükkanlardan kira almayı sürdürüyor.

“3-4 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLE NASIL KİRA ÖDEYECEĞİZ”

3-4 gün sokağa çıkma yasağı ile nasıl kira ödeyeceğiz diyen Faik Çeço: “Belediye’nin kirasıyım. Koronavirüsten dolayı iş yapamaz hale geldik, bazen 3-4 gün sokağa çıkma yasağı dolaysıyla dükkanları kapatıyorlar peki bu işyerlerinin kiralarını nasıl ödeyeceğiz. Benim dükkanın aylık kirası 10 Bin TL ben kira parasını nasıl çıkartacağım, evde oturarak mı çıkaracağım, bu kira ücretlerini nasıl ödeyeceğiz” dedi.

“KORONAVİRÜSTEN DOLAYI İŞ YOK KİRA ÖDÜYORUZ”

Faik Çeço: “Çoluk çocuk aç zaten onları zorla karınlarını doyuruyoruz, bunun yanında borçlarımız, kredi kartların ödemeleri var. Şuanda iş yok kira ödüyoruz zaten bulunduğumuz yol cenaze yolu, mezarlık yolu zaten giden gelen yok. Birde koronavirüsten dolayı saat 18:00’dan sonra iş yerlerde kapanacak peki iş yerler kapalı biz ne yapacağız. Burada pastane var pastane bile kapatılıyor yani pastane dükkanı açıyor ki iftardan sonra iş yapsın” şeklinde konuştu.

“BORÇLARI NASIL TOPLAYIP ÖDEYECEĞİZ”

Esnafa kira borcunu 3 ay ertele diyorlar 3 ay sonra esnaf kirayı nasıl ödesin diyen Esnaf Faik Çeço: “Yukarı taraf Türkiye’de bulunduğumuz yer Rusya mı? Yukarı taraf her yer açık burası kapalı. Çocukların rızıklarını, borçları nasıl toplayıp ödeyeceğiz. Çok zararımız var müşteri gelmiyor gelseler fiyatı soruyorlar çekip gidiyorlar. Belediye Başkanı kendisi gelip bizim yanımızda oturup aylık ödenen kirayı sordu bende 8 Bin TL dedim aylık mı yıllık mı dedi aylık dedim nasıl aylık o kadar oluyor dedi bundan dolayı yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KORONAVİRÜSTEN DOLAYI HEPİMİZ ZARAR EDİYORUZ”

Koronavirüsten dolayı hepimiz zarar ediyoruz diyen Esnaf Ali Akkuş: “Asfalt caddesinde esnafım. Koronavirüsten dolayı hepimiz zarar ediyoruz şimdi bize diyorlar müşteri içeri alma, müşteriye de dışarıda durma evine git diyorlar peki ben dükkanda kime ne satacağım aylık dükkan kirası 10 Bin TL, elektrik parası, çalışan parası var buna bir çözüm yolu bulmaları lazım” dedi.

“KİRA ÜCRETLERİ İLE İLGİLİ 2 DİLEKÇE VERDİM”

Kira ücretleri ile ilgili 2 dilekçe verdiğini söyleyen Pastane Esnafı Ali Akkuş: “Diğer illerde biz duyuyoruz koronavirüsten dolayı Belediye’ye ait işyerlerinde bulunanlardan kira parası alınmıyor gibi duyumlar duyduk ama bizim Belediye’den haber yok. İki dilekçe verdim iki dilekçede sonuçsuz kaldı bir cevap vermediler yani, hepimiz mağduruz dükkanı kapattım tadilata koydum iş olmadığından dolayı. Bu konuda Belediye Başkanından bize yardımcı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

“KİRA ÜCRETLERİNDE İNDİRİM BEKLERKEN ZAM GELDİ”

Kira ücretlerinde indirim beklerken zam geldiğini ifade eden Kuruyemiş Esnafı Nurettin Gümüşkan: “Ben kendim Belediye Başkan’ından bizzat kiralarda %15 zam etmemesi lazımken geçenlerde duyduğum duyumlara göre kiralarda %15 zam gelmiş. Koronavirüs dolaysıyla ayda 4-5 gün sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalıyız işimizde yok zaten burasının sonu mezarlıktır. Belediye’nin buradaki işyerlerin kiralarının azaltması lazımken yılda %15 zam getiriyor yazık günahtır” ifadelerini kullandı.

“KORONAVİRÜS NEDENİYLE BU YIL %15 ZAM GELMESİN”

Koronavirüs nedeniyle bu yıl %15 zam gelmemesi için yetkililere çağrıda bulunan Kuruyemiş Esnafı Nurettin Gümüşkan: “Yetkililere çağrımız, asfalt caddesinde bulunan işyerlerinin kira bedellerine %15 zam yapmaması lazım hepimiz burada esnafız. Biz burada gidersek burası boş kalır, burası madde kullananlara kalır. Eskiden burada lise vardı, yurt vardı hepsi kapandı yani burası her geçen gün değer kaybediyor ve her yıl buradaki dükkanlara %15 zam geliyor yazık günahtır bu esnafa. Bu yıl koronavirüs nedeniyle biz yetkililere bu yıl %15 zam yapmayın dedik esnafa burada mağdur ben burada sakız satıyorum burası ŞUTİM gibi değil” dedi.

Milletin yararına olan bu kanun maddelerini uygulamaya koymak için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olağanüstü meclis toplantısı yapacak mı?