Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi tarihi kapalı çarşıda geçmişte çoğunlukla ahşap pencere ve kapıların yapıldığı marangozluk mesleği teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bitme noktasına kadar geldi.

Tarihi çarşıda marangozların son temsilcileri, arı kovanı, kıyma tahtası, kuş kümesi, ekmek tahtası yaparak mesleklerini sürdürmeye çalışıyor.

50 yıldır marangozluk yaptığını söyleyen Halil Sümbül, “çırak da yetiştiremiyoruz eskiden işyerinde 4-5 kişiyle çalışıyorduk ama şu anda o yoğunluk, o işte kalmadı zaten yaşımızda geçti” dedi.

“HER ŞEY FABRİKASYONA DÖNDÜ İŞLER DURDU”

Her şeyin fabrikasyona döndüğünü haliyle işler durduğunu söyleyen 50 yıllık marangoz ustası Halil Sümbül: “Bu işi yaklaşık 50 yıldır yapıyorum. Daha önce işyerinde kapı pencere yapıyorduk ama şimdi her şey fabrikasyona döndü işler durdu. Şu anda da arı kovanları, kıyma tahtası, kuş kümesi, ekmek tahtası gibi şeyleri yapıyoruz” dedi.

“VATANDAŞLAR FABRİKASYON ÜRÜNLERE RAĞBET GÖSTERİYOR”

Vatandaşların fabrikasyon ürünlere rağbet gösterdiğini de belirten Marangoz Ustası Sümbül: “Bizim yaptığımız fabrikasyon ürünlerine göre daha sağlam, daha sağlıklı hazır fabrikasyonlar olanlar MDF’ten yapılıyor yani sağlamlık konusunda sağlam değil ama vatandaşlara ona rağbet gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“ÇIRAK YETİŞTİREMİYORUZ”

Şu anda çırak da yetiştiremediklerini söyleyen Halil Sümbül: “Yılda yaklaşık 40-50 adet bal kovanları yapıyoruz köyde yaşayanlarda 1’er, 2’şer alıyor. Şu anda çırak da yetiştiremiyoruz eskiden işyerinde 4-5 kişiyle çalışıyorduk ama şu anda o yoğunluk, o işte kalmadı zaten yaşımızda geçti” diye konuştu.

“HER ŞEYE ZAM GELDİ”

Son olarak her şeye zam geldiğini ifade eden Sümbül: “Her şeye zam geldi bizim kullandığımız ham maddelere de zam geldi. Mesela geçen yıl 900 liraya aldığımız malzemeyi şimdi alsam 4 bin 500 lira yani yapılacak bir şeyi kalmadı” dedi.