Şanlıurfa'nın öne çıkan lezzetlerinden biri olan Tirit, özellikle kış aylarında tercih edilen ve tam bir şifa kaynağı olan bir yemektir.

Tirit, bayat ekmek, et suyu, et, soğan, sarımsak, salça, yoğurt ve safran gibi malzemelerle yapılır.

Daha çok soğuk havalarda tüketilen Tirit, içerisine konulan safran bitkisi ile hem lezzetli hem de sağlıklı bir hale geliyor. Doğal antibiyotik özelliğini taşıyan Safran, Tiritte de şifa katıyor. Havaların soğumasıyla tiritte rağbettin arttığını ifade eden Kadir Çoban, “tirit faydalı bir yemek. Vatandaşların en az haftada bir kez Tirit yemesi gerekiyor” dedi. Çoban, tirittin Peygamber Efendimizin zamanında da tüketilen bir yemek olduğunu da ifade etti.

"TİRİT SUYUNU HASBİR ÇİÇEĞİYLE KAYNATIYORUZ "

Trit etini 4 saat boyunca kaynatıldığını söyleyen Kadir Usta ; "Etler iyice  piştikten sonra  didikliyoruz  onun suyunu hasbir çiçeği dediğimiz kemikle beraber kaynatıp ondan sonra tiritlerimizi kesilmiş ekmeklerimizle bakır kaba koyup üzerine etleri ilave ettikten sonra yoğurtla servis ediyoruz “dedi.

"VÜCUDUN DİRENCİNİ ARTIRIR"

Tirit satışlarının başladığını ifade eden Kadir Usta; "Kelle paçayı kuzu kellesiyle yapıyoruz genellikle elimizde bulunan koyun kelesi ile yapıyoruz. Peygamber efendimizin zamanında kelle yemeği vücudun direncini arttırırdı. Vatandaşların en az haftada 1 kez gelip yemesi lazımdır" sözlerini sarf etti