Şanlıurfa’nın mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzeti olan ve hemen hemen her türlü yemekte baharat olarak kullanılan isot sezonun açılmasıyla yeni mahsullerde tezgâhlardaki yerini aldı. Şanlıurfa’da her yıl yerli ve yabancı turistlerin Urfa’ya özgü olan isotu yerinde tadıp alırken bu yıl koronavirüs salgınından dolayı Urfa’ya gelemeyen vatandaşlar sipariş üzerine isot almayı tercih ediyor.

İsot satışlarının bu yıl çok fazla olmadığını söyleyen esnaflar, salgından dolayı geçen yıla oranla fiyatların düşeceğine dikkat çekti.

Koronavirüs salgınından dolayı isotları geçen yıllın fiyatıyla sattığını söyleyen Ömer Özdemir, “Urfa’da isotlar yeni yeni çıkmaya başladı. Fiyatlar geçtiğimiz yılla oranla herhangi bir değişiklik olmadı. Bu yıl fiyatlarda artış olmadı. Biz fiyatların daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Fiyatların düşmesinde pandemi sürecinden kaynaklıdır. Şanlıurfa’ya bu yıl turistler gelmediği için satışlarda ve fiyatlarda düşme yaşanabilir” İfadelerini kullandı.

“ŞANLIURFA İSOTUNA DIŞARINDAN TALEP ÇOK FAZLA”

Fiyat olarak şu anda en yüksek olan evde yapılan isotlar olduğuna dikkat çeken Ömer Özdemir, “Fiyatların şuanda düşme ihtimali yok ama ilerleyen süreçlerde fiyatlar bir düşüş olacağını bekliyoruz. Dışarıdan Urfa’nın isotuna talep çok fazla özellikle biber salçası isot ve ev yapımı pul bibere talep çok gösteriliyor.”sözlerine yer verdi.

“ŞANLIURFA İSOTUNU 81 İLE GÖNDERİYORUZ”

 Ömer Özdemir,” Biz genelde buradan dışarıya kargo ile gönderiyoruz. Biz buradan Türkiye’nin 81 iline gönderiyoruz. Bu yılda pandemi sürecinden dolayı Urfa’ya gelemedikleri için kargo ile daha çok gönderiyoruz. Koronavirüs salgınından dolayı Urfa’ya gelmeyen vatandaşlarımıza biz Urfa isotunu kargo yoluyla gönderiyoruz. Bizden Urfa’nın taze fıstığı ve taze isotunu çok fazla istiyorlar. En iyi isot ev yapımı dediğimiz 50-60 lira arasında satışa sunuyoruz. Biber salçası da aynı şekilde ev yapımı biber salçasının kilosunu 30 liradan veriyoruz” dedi.

“EV YAPIMI İSOTLARA TALEP FAZLA”

Burada üç çeşit biber sattıklarını belirten Ömer Özdemir, “Kırmızı, siyah ve mor biberimiz var. Kırmızıbiber torbaların içine konulmadan yapılan sadece güneşte kurutulan biber çeşididir. Kırmızıbiber genelde yemekler için tercih edilir. Siyah biberde çiğköftelik için olan biber çeşididir. Mor olan biberlerde genlikle çiğköfte ve lahmacun için kullanılan biber türüdür. Şu anda genellikle en çok sattığımız isotlardır. Ve özelliklede ev yapımı isotlara talep çok fazla oluyor. İsotlar genelde doğal yollarla yapıldığı için vatandaşlar ev yapımı olanı tercih ediyor.

 Urfa’da bulunan isot diğer illerde yok çünkü Urfa’da yapılan isotlar lezzetli olmasının nedeni elle yapılmış olmasıdır. Diğer illerde yapılan isotlar fabrika baskı sistemi ile yapılıyor ve güneşte yapılan isot gibi lezzetli olmuyor. Zaten fabrikada ki isotlar doğal yollarla yapılmadığı için yediğiniz zaman sizi rahatsız ediyor. Fabrikada yapılan isotların içinde çekirdekte çok olduğu için isotun tadını değişiyor. Buraya gelen vatandaşlar biberin tadına baktıklarında ilk defa bu kadar lezzetli biber yediklerini söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

İSOTUN İYİ OLDUĞUNU NASIL ANLAŞILIR?

 Bir biberin ev yapımı veya fabrika yapımı olduğu fiyatından da anlaşıldığına dikkat çeken Esnaf Özdemir,”Biberi yediğiniz zaman kıtır kıtır olması gerekiyor. Biberin nemli olmamasına dikkat etmeleri gerekiyor. Genelde biber nemli ise bu fabrika yapımı oluyor. Biber kuru ve kıtır kıtır olunca ev yapımı ve iyi biber olduğu anlaşılır. Biberin tohumlu olmaması gerekiyor. Biber bağışıklığı güçlendiriyor. koronavirüse karşı tüketiminin dışında bizim Urfa biberine normalde de dışarıda a talep çok fazla oluyor ve satışları her zaman iyi oluyor. Urfa’nın biberini araştırıp buluyorlar.  Ve esnaflardan sipariş alıyorlar. Urfa isottu en lezzetli isotlardandır. Bunun içinde her zaman tercih ediliyor. Pandemi sürecinden dolayı da buraya gelemeyen müşterilere de biz kargo yoluyla gönderiyoruz. koronavirüsten dolayı bu yıl kargo yoluyla daha çok satışlarımız yaptık. Pandemi öncesi satışlarımız çok daha iyi yapılıyordu şuanda fazla yapılmıyor. Kargo yoluyla gönderiyor sakta eskiden iki katı insanda bire bir bizden alıyordu ve satışlar daha fazla oluyordu. Buraya gezmek için gelen vatandaşlar biberi yerinde görüp tadına bakıp alıyorlardı.”dedi.