Hastalıkla karşılaşan herkesin hasta olmadığını vurgulayan Dr. Ara, bakterinin kişinin akciğerinde veya başka bir organında uykuda kalabileceğini ifade etti. Vücut direnci düştüğünde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıldığında veya baskılayıcı hastalıklar ortaya çıktığında tüberküloz mikroplarının aktif hale geldiğini ve verem hastalığının ortaya çıktığını söyledi.

Uzman Doktor İlkin Yetişkin Ara, veremin en yaygın belirtisinin öksürük olduğunu ve özellikle 15 günden uzun süren öksürük, balgam çıkarma, yüksek ateş, gece terlemesi, şiddetli göğüs ağrısı, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk ve ilerleyen dönemlerde kanlı balgam gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti.

Verem belirtileri ortaya çıktığında tedavi edilmezse hastalığın ilerleyebileceğine dikkat çeken Dr. İlkin Yetişkin Ara, özellikle öksürük şikayetinin farklı nedenlere bağlanmasının doktor kontrolünü geciktirebileceğini ve hastalığın büyük oranda ilerlemesine neden olabileceğini ifade etti.

Hastalığın tanısı için akciğer grafisinin önemine değinen Uzman Doktor İlkin Yetişkin Ara, kesin tanı için balgam kültürü alınması gerektiğini ve tüberküloz bakterisinin balgamda gösterilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Dr. İlkin Yetişkin Ara, tüberkülozun kesinlikle iyileşebilen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, kişilerin önerilen şekilde ilaçlarını aksatmadan yeterli süre içinde kullanmaları halinde başarılı bir tedavi süreci geçirebileceklerini söyledi. Tanı, tedavi ve takip sürecinin ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinde yapıldığını ve ilaçların düzenli kullanılmasıyla bulaştırıcılığın büyük oranda ortadan kalktığını ifade etti.

HABER MERKEZİ