Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Emre Ekmekçi, gebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belitti.
“AKRABA EVLİLİNDEN UZAK DURUN”
Çocuklarda kalıtsal hastalıkların oluşmaması için tek çözümün akraba evliliklerin önüne geçmekle olabileceğine değinen uzman doktor Emre Ekmekçi: “Bildiğiniz üzere doğum oranı en yüksek ilimiz Şanlıurfa ve özellikle kırsal kesimlerde gebelik kontrollerine riayet etmek çok zor maalesef gebelik kontrolleri konusunda çok yetersiz kalınan bir ilimiz gebelik ile ilgili öncelikle vatandaşlarımız akraba evliliğinden kaçınmalı akraba evliliğine bağlı ortaya çıkan genetik hastalıkların önüne geçmenin tek yolu akraba evliliğini önlemektir. Bunu yapamıyorsak bile en azından akraba evliliği sonucu ortaya çıkan bir genetik hastalıkla karşı karşıya kaldığımızda en azından bir sonraki çocukta aynı şeyin tekrarlanmaması için önlem almalıyız. Bunların gebelik öncesi kontrollerle önüne geçebiliriz. Tek yöntem olarak bu tür problemlerin ortaya çıkmaması için akraba evliliğinin önüne geçmektir.” dedi.
“TARAMA TESTLERİ VAKTİNDE YAPIMALI”
Gebelikte tarama testlerinin önemine değinen Ekmekçi: “ Hamilelikte tarama testlerine pek riayet edilmiyor. Özellikle kırsal kesimlerdeki vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Dediğim gibi bu kalıtsal hastalıkların önüne geçmenin tek yolu akraba evliliklerinden uzak durmak ve tarama kontrollerini vaktinde yapmaktır. Böyle yaparsak bir nebze de olsa bu durumun önüne geçebiliriz.” şeklinde uyardı.
“HİÇBİR TEDAVİ YÖNTEMİ YOKTUR”
Son dönemlerde akraba evliliği sonucu oluşan kalıtsal hastalıklar hakkında tedavi yöntemlerinin olduğu iddialarının kesin olmadığını söyleyen uzman Ekmekçi: “ İlimiz için konuşursak evlilik öncesi talasemi en sık karşılaştığımız hastalıklardan bir tanesidir. İkinci bir hastalık ise SMA hastalığına ilimizde çok fazla karşılanmaktayız. Diğer illere kıyasla Şanlıurfa’ da akraba evliliklerinin çok yaygın olmasından kaynaklı birçok metobolik hastalıkla da karşı karşıya kalmaktayız. Talasemi hastalığı bir kan hastalığıdır. Vücut kan yapımındaki bir bozukluk sonucunda yeterli fonksiyonu gösteremeyen kırmızı kan hücreleri oluşmaktadır. Kansızlık dediğimiz duruma neden olmaktadır. Bu bebekler dünyaya geldikten sonra hep kan nakli ihtiyacı duyarlar. SMA hastalığına gelecek olursak bu hastalık 4 tipi bulunmaktadır. En çok karşılaştığımız hastalıklardan bir tanesidir. SMA hastalığında genetik bir mutasyona bağlı bir kas, sinir hastalığıdır. Kasların erimesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık solunuma bağlı tedavisi olmayan bir hastalıktır. Genelde bu bebekler 2 yaş civarında kaybedilmektedir. Son zamanlarda ‘tedavisi vardır’ denilen bilgiler net değildir. Fakat bunların önüne geçmenin temel yolu akraba evliliklerini önlemektir. Başka bir aşama ise metobolik hastalıklardır. Bunlar organ bozukluklarıyla giden hastalıklardır. Bu tip hastalıklarda net olarak bir tedavi yöntemi yoktur. Ömür boyu tedaviye muhtaç ve erken yaşta kaybedilmektedir.” Şeklinde konuştu.
,