Ağız ve diş problemlerinin başında gelen yirmilik diş diye tabir edilen arka dişler çene yapısının oturmasından sonra çıkmaya başlıyor, çene bitiminde çıkmak için yer bulamayan diş, çeşitli ağrılar ve iltihap gibi etkilere neden oluyor, bunun yanı sıra sağlıklı olan diğer dişlerin zarar görmesine hatta çürümesine sebep olabiliyor. Yirmilik dişin çoğunlukla alınması gerektiği söyleyen Diş Hekimi Yekta Aktar korkulacak bir durumun olmadığını belirtti.


Diş Hekimi Doktor Yekta Aktar: Yirmilik diş dört tanedir, genellikle sıkıntılı oluyor. Çok geride olduğu için bazen çıkamadığı için, bazen tam gömülü olduğu için çok çabuk da çürüyen bir dişimiz.

“KESİN BİR YAŞ ARALIĞI VEREMEM”
Yirmilik dişlerimiz arkada olduğu için rahat ’da temizleyemiyoruz, 13-14 yaşlarında çıkan hastalarımız da oluyor 50 yaşında çıkaran hastalarım da oluyor. Genel olarak 17-18 yaşlarında baş göstermeye başlıyor.

“BELİRTİLERİ”
Eğer sıkıntılı yirmilik diş ise ağrı olur, diş etinde enfeksiyon olur, öndeki dişlere baskı yapar sağlam dişleri çürütebilir. Röntgen alıyoruz, genellikle ameliyat ile dişi kemikten ayırmak zorunda kalıyoruz. Diş etini kaldırıyoruz öncelikle bazen diş kökleri eğri olabiliyor bu durumda dişi bölmek gerekiyor bu işlemi yaptıktan sonra bir hatanın ardından dikişleri alıyoruz. “dedi.
ÖZEL HABER: KÜBRA NUR SALİHOĞLU