Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından biridir. Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türüdür.

Meme kanseri kadınlarda karşılaşılan kanserler arasında birinci sırada  yer alır ve hemen  her yaş grubundan kadını etkileyebilen  son derece önemli hastalıklardan biridir. Hastalık dünyada her 8 kadından birini etkilemektedir.

Toplum sağlığını oldukça etkileyen bu kanser türü ile mücadele kapsamında erken tanı faktörü kritik önem taşır. Peki, meme kanserinin belirtileri nelerdir? Meme kanserinde erken teşhisin önemi nedir? Genel Cerrahi ve Onkoloji Uzmanı Op.Dr. Halil Türkan anlattı.

MEME KANSERİ NEDEN OLUŞUR?
Meme kanserinin tam olarak nedeni belirlenememiştir. Meme kanserlerine sebep  olan bazı faktörler vardır. Kadın olmak bunların içerisinde en önemli faktördür. Meme kanserinin %99’u kadınlarda, %1’i erkeklerde görülmektedir. İleri yaşta bir faktördür özellikle 50 yaş üzerinde görülür. Bunun dışında erken menarş dediğimiz ergenliğe erken girme ve geç menopoz gibi faktörlerde etki ediyor. Bu süreçte doğum yapmamak ya da az doğum yapmak risk faktörünü arttırmaktadır. Yağlı diyetlerle beslenme, alkol kullanımı ve hastalarımızdaki obezite meme kanseri riskini arttırmaktadır.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?
Meme kanseri belirtileri en sık kitle, memede kızarıklık, meme başında çöküntü, meme cildinde olan değişimler, memenin diğer memeye göre asimetrisinin oluşması meme kanserine işarettir. Meme de ele gelen sertlik meme kanserine işaret etmez. Özellikle genç 18-20 yaş altı genç bayanlarda memede ele gelen kitle genel manada iyi huylu tümörü işaret eder.

BU RİSK KAÇ YAŞINDA OLUŞUR?
Meme kanserinin görülme yaşları 35 ile 74 yaş arası riskin arttığı dönemlerdir ama en sık görüldüğü yaş grubu 50 yaş üzeridir. 30 yaş altı kadınlarda meme kanseri görülme riski %2’dir. %2 oranda da olsa 30 yaş altı görülebiliyor.  20 ile 30 yaş arası hastalarımızın eline bir kitle geldiğinde tabii ki de önemsemeli ama endişeye kapılmamalılar.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ NEDİR?
Erken teşhis tabii ki her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de çok önemlidir. İleri evredeki hastaların 5 yıllık yaşam şansı son evrede 5 hastanın 1 tanesi yaşıyor 4’ü ölüyor. Ama erken evrede teşhis edildiğinde evre 1 evre 2 de teşhis edildiğinde 10 hastanın 9’u yaşıyor 1 tanesini kaybediyoruz.

‘’HASTALARIMIZIN ÇEKİNMEMESİ LAZIM’’
Türkiye’nin Doğusunda ve Batısında kadınlarda meme kanseri ile ilgili çalışma yapılmış ve Doğudaki hastaların %50’sinin lokal ileri evre yada ileri evre yani evre 3 ve üzerindekiler hastaneye başvurmuştur. Batıdaki hastalarımızın da %20’sinin ileri evre  %80’indeki evre 1 evre 2 de başvurduğu görülmüştür. Doğudaki ve Güneydoğudaki hastalarımız çekinmeden doktorlarına başvurması erken evre de hastalığın teşhisini koyup tedaviye başlanması yüz güldürücü sonuçlara defalarca şahit olduk.  Genetik faktör etkili meme kanserinin yayılımına baktığımız zaman büyük çoğunluğunun siporatik dediğimiz çevresel diğer faktörler etkilidir. Genetik faktörler % 10 yani 10 kadından 1’sin de görülür. Yaklaşık %20’si de ailesel nedenlerdir. Bazı genler var bu genler mutasyon dediğimiz bozulma saptandığında bu hastanın ileri yaşlarda%80’e varan kanser gelişme riski oluşabiliyor. Bu hastalar bize başvurduğunda genetik olarak pozitif olduğunu gördüğümüzde hastamız meme kanseri olmadan ameliyat olması önerisinde bulunuyoruz.