Şanlıurfa’ya gelen yabancı turistlerin gözlerine hitap eden ışıltılı kumaşlar Güneydoğu bölgesinde yaşayan kadınların giyimine estetik bir görüntü vermeye devam ediyor. Binlerce yıllık gelenek ve göreneklerin simgesi olan kumaşlar yurt dışından ithal edilip Şanlıurfa’da satışa sunuluyor.

Yöresel elbise olarak kullanılan kumaşların dolar kurundaki hareketlilikten dolayı sürekli zamlandığını ifade eden kapalı çarşı esnaflarından İmam Güneşler yıllardır bu işi yaptığını fakat hiç böyle pahalılık görmediğini ve artan fiyatların insanları kültürlerinden uzaklaştırdığını ifade etti.

İLK KEZ BU PAHALILIĞI GÖRÜYORUM”

Artan pahalılıktan dolayı işlerinin kırılma noktasına geldiğini aktaran esnaf İmam Güneşler: “yıllardır bu işle uğraşıyorum ilk defa böyle bir pahalılık görüyorum. Vatandaş gelip sadece bakmayla yetiniyor. Herkes güzel giyinmek istiyor ama şartlar el vermiyor. Güneydoğu’da biliyorsunuz kadınlar genellikle bu kumaşlardan elbise yapıp giyiyor. Tabi giderler geliri karşılamadığı için vatandaş ister istemez kendinden bir şeyleri kısıyor. Diğer senelere göre fiyatlar o kadar pahalı ki biz bile ürün getiremiyoruz. Herkesin bildiği ve en uygun kumaş olan viskon kumaşı üzerinden gidelim geçen sene metresini 12 liradan aldığım kumaşın bu sene ki metresi şuan 35 lira ben vatandaşa uygun vermeye çalışsam bu kez ben zarar ediyorum. Ben gidip kumaşı alıp geliyorum bunun yol masrafı da var bunlar da eklenince vatandaş gelip sadece bakıyor. Ben giderlerimi bu kez yansıtıyorum buda müşteriye pahalı geliyor ki haklılar gerçekten kumaş elbiseler alınmıyor. Biliyorsunuz  düğün sezonu başladı fiyatlar böyleyken vatandaş alamıyor eskiden 6-7 tane kumaş alan bir kişi şuan 3-4 tane alabiliyor bu dediğim gelinler iin geçerli bunun bir de normal vatandaşı var sene de 1 kişi ortalama Urfa’da 2-3 tane kumaş diktirirken bu durumda vatandaş alamıyor kimisi 2 yıl da aynı elbiseyi giyiyor. Geçen yıl 400 liraya sattığımız ürün bu sene 1200 liradan başlıyor fiyatlar üçe katlandı vatandaş alamıyor.” dedi

daha sonra şunları kaydetti: “bizim adetlerde düğüne gelen misafirlere hediyelik kumaşlar verilirdi şuan onu geçtim geline zor alınıyor. Gelinle gelenlere de hediyeler alınırdı ama şuan geline alınan elbiselere tamam deyip gidiyorlar çünkü vatandaş hediyelik alamıyor. Artık ekonomik şartlardan dolayı kültürlerimizden uzaklaşıyoruz. Şeklinde konuştu.