Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kesilen tavuk sayısı yüzde 14,5, tavuk eti üretimi yüzde 14, hindi eti üretimi yüzde 13,1 artarken tavuk yumurtası üretimi yüzde 1,1 azaldı. Öte yandan yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte gündem olan hindi fiyatları yükseldi.
Şanlıurfa’da fiyatı 200 TL’den başlayan ve geçen yıla oranla artan maliyetlerden dolayı hindiler bu yıl rağbet görmedi, sebep ise Şanlıurfa’da yılbaşı kutlanmaması. Kentin Eyyübiye ilçe sınırlarında bulunan sinekli mahallesinde tavuk ve hindi satan esnaflar,” Fazla satamıyoruz Şanlıurfa’da sadece memur kesimi yılbaşı kutluyor ”dedi.
ŞANLIURFA’LILAR YENİ YIL KUTLAMIYOR
Yılbaşının gelmesi ile beraber hindi fiyatlarında artış olduğunu belirten tavuk besicisi Bedir Yakışık; “Yem fiyatlarında ciddi bir artış oldu buda hindi fiyatlarını etkiledi. Yem ucuz olsa bu şekilde olmayacak. Şu an hindilerin fiyatı yüksek olduğu için sadece zengin kesim yiyebilir. Tavuğu fakir kesim tüketebiliyor oda sınırlı sayıda. Yılbaşı geliyor ama hindi satışlarında bir değişiklik yok bunun iki sebebi var biri Şanlıurfalıların yılbaşını kutlamıyor olması ikincisi fiyatların yüksek olması”.
FİYATLAR 200 LİRA’DAN BAŞLIYOR
“Yılbaşı için genellikle şehir dışından gelip burada yaşayan insanlar gelip bizden hindi alıyor. Hindilerimiz 6-9 kg arası değişiyor buna göre fiyatlarda değişiyor tabi, 200 TL’den başlıyor. Anaç hindi çok lezzetli oluyor erkeğe göre sebebi daha yağlı olması. Erkek ve dişi hindi anlamanın püf noktası ise erkeğin büyük dişinin küçük olması”.
MARKETTE SATILAN HİNDİLER TATSIZ
“Doğal ve organik oldukları için markette satılan hindiler ile tadı asla aynı değildir. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum kuş pazarı için daha hijyenik daha düzgün bir yer istiyoruz şuan bulunduğumuz yer cadde ağzı ve dışarıdan çok kötü görünüyor. Ayrıca yağmur ve kötü hava şartları işimizi oldukça zorlaştırıyor yardım bekliyoruz”ifadelerine yer verdi.