Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, sektörün sorun ve çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Şanlıurfa’daki yerel gazete temsilcileriyle Şanlıurfa Valiliği toplantı salonunda bir araya geldi.
Toplantıya Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran yanı sıra Genel Müdür yardımcısı Cavit Erkılınç, İlan Müdürü İdris Armağan Çam,Bilgi Teknolojileri müdürü Ömer Faruk Kaya,İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk, Şanlıurfa Basın İlan Kurumu müdürü Rıza Kara, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve aynı zamanda Urfanatik Gazetesi imtiyaz sahibi Tahir Gülebak, il ve ilçe gazete sahipleri katıldı.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel basında dijital dönüşümün sağlıklı ilerleyebilmesi için eğitimler verdiklerini dile getirdi. Bu noktada Türkiye’deki illerin yarısından fazlasında gerekli eğitimleri tamamladıklarını söyledi.
Şanlıurfa uzun zamandır programımızdaydı, sorunları mümkün olduğunca yerinde duymak istedik. Üç aşşağı beş yukarı benzer soranlar yaşıyoruz.
BİZDE ANA SIKINTI TRAJ
Kısa çalışma ödeneği ve bir takım teknik traj konularının denetlenmesini erteleyerek, gazetelerin sıkıntılarını biraz olsun gidermiş olduk. Tabi gelirlerimizde de bölgesel farklılıklar oldu, bazı bölgelerde pandemiden dolayı yerel gazeteler çok iyi paralar kazandılar. Fazla gazete basmadılar fakat ilanlar devam etti hatta o dönem bazı illerde kamu kurumları ve yerel idareler yerel basını desteklemek için bir takım aktiviteler düzenlediler ve buradan da bir takım gelirler elde edildi. Ama biz toplam gelir açısından baktığımızda gazetelerin maliyetlerinin bir kısmını devlet karşılıyor, kısa çalışma ödeneği, bir kısmını denetlemedik. Diğer yandan da gelirlerde ufakta olsa bir artış oldu. Biz pandemi döneminde özellikle yerel gazetelerin fazla zorluk yaşamadığını düşünüyoruz, yine de bölgesel soru yaşayan yerler olabilir. ama ulusal için aynı şeyi söyleyemem. Ama bundan sonrası için yerel gazetelerin yaşadığı sorunlar bizim ana sorunlarımızdır.
DÜNYADA Kİ DİJİTAL DÖNÜŞÜME UYUM SAĞLAMALIYIZ
Yerel gazetelerinde şunu görmesi lazım, dünyada bir dijital dönüşüm var pandemi ile biz bunun etkini daha fazla gördük, yerel gazetelerde bu dijital Çünkü dönüşümü gerçekleştirmeliler. Kendi internet sayfalarını geliştirmeliler. Basın ilan kurumu gelirleri daha önce gazetelerin birinci geliri değildi. Artık birinci ve en önemli geliri haline geldi, çünkü reklam pastasındaki pay gittikçe düşmeye başladı, neredeyse sıfıra yaklaştı. Artık ikili ilişkilerle birlikte bulunabiliyor internet medyasında da reklam düzeyi müthiş bir şekilde arttı. Bizim elimizde nasıl olsa bir habercilik ağı var, kendi internet medyamızı oluşturduğumuzda aynı haber merkezini kullanarak editör altyapısını kullanarak bölgedeki en iyi internet sayfası haline gelebiliriz
BAZI GAZETELER ÖNEM VERMİYOR
Ama maalesef bazı gazeteler internet sitesine pek önem vermiyorlar, birkaç tane ilde gördüm okunan internet sayfası bu şehrin en fazla trajı olan yerel gazetesine aitti. Çoğu sonradan bu işi yapmaya başlamış ve kendilerini geliştirmişler. Yakın zamanda yasal bir düzenleme olacak çünkü yerel gazetelere sınırlı sayıda reklam düşüyor. Gazetemizi sürdürürken aynı zamanda internet medyamızı da geliştirebiliriz. Bu konuda eğitim çalışmaları veriyoruz, Türkiye’nin yarısından çoğuna verdik. Urfa’da yakın zamanda hemen başlatmayı düşünüyoruz. Online da olsa bu eğitimi vermek istiyoruz çünkü bizim internet mecrasında gazetelerimizin olması lazım bu yüzden eğitim desteği vereceğiz”diye konuştu