8-14 yaş aralığındaki binlerce öğrenci 2-3 kişilik takımlar oluşturarak dünyanın insanlara sunduğu en muhteşem güzellik olan doğayı kurtarmak için harekete geçti ve kodladıkları oyunlarla birçok doğa sorununa çözüm geliştirdi.

Binlerce öğrenci arasında yapılan değerlendirmeler sonucu finale kalan Şanlıurfa YSD Okulu Güven Bana Dünya ekibi, online gerçekleştirilen Scratch Cup 2022 final etabında da 8-10 yaş kategorisinde En İyi Kod Yapısında Türkiye birincisi oldu.

YSD Kolejinin öğrencileri ve öğretmenleri aldıkları başarıyı Urfanatik Gazetesine anlattı.

Mehmet Ali’nin azminden bahsetmek istiyorum. Kendisi bu yarışma için çok sık geldi yanıma ve bu yarışmaya ısrarla katılmak istedi. Arkadaşlarını ikna etme konusunda’ da onun görevi büyüktü. Ben bu azmi çocuklarda görünce seve seve çocuklara yardım ettim. Önümüzde daha birçok eğitim var. Önümüzde Tıknefesti var. Teknofestede de ayrı ayrı bir sürü projede dahil olduk hem yazılım hem de robotik anlamda. Bunun haricinde ulaşabildiğim her çocuğa’ da hem gönüllü hem de ücretli bir şekilde ulaşıp eğitim vermeye devam ediyorum robotik anlamda. Gönüllü bir şekilde yirmi öğrenci ile başladım eğitime ve bilgisayarı olmayan bir okuldu kendin üç bilgisayar alarak çocukları bilgisayarla birleştirmeyi istiyordum üniversite döneminde idim. Daha sonra ise bu benim profesyonel meslek hayatıma döndü. Şimdi ise genel anlamda robotik olarak uzman eğitmenlik yapıyorum. Benim yer aldığım projelerden biride kırsal kesimlerdeki çocuklara robotik kodlamayı öğretmek ’idi. Bu anlamda’ da yaklaşık iki yüz öğrenciye köy, kasaba olmak üzere eğitim verdim. Genelde bu tarz eğitimler şehir merkezlerinde ya da çok popüler olan okullarda veriliyor. Ama özel okulunda bana vermiş olduğu güzel deneyimlerle birlikte ulaşılamayan çocuklara’ da ulaşmaya çalışıyorum. Robotik kodlama alanında kendi ürünlerimi üretmeyi hedefliyorum. Bizzat kendi markamı oluşturarak Türkiye’de oldukça az olan bu robotik kodlama materyallerini yerli üretim olarak daha fazla bir materyal geliştirmek istiyorum. Bu tarz yarışmalara bütün eğitmenlerin öğrencileri ile katılmasını istiyorum. Çünkü burada derece almaktan çok çocukların yaşadığı deneyim önemli biz derece aldık ama bunun haricinde yirmi ayrı öğrenciyle daha yarışmaya katılmıştık. Her öğrenci ayrı ayrı deneyim elde etti. Bu anlam dada bu deneyimin dereceden çok daha önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ARKADAŞLARIMIN AZMİYLE BİRİNCİ OLDUK”

Arkadaşlarının azmiyle birinci olduğunu söyleyen Mehmet Ali Küçükoğlu ise: “Çok güzel bir duygu aslında ilk yirmiye girmeyi düşünüyorduk tabi bizim takım arkadaşlarımızla birlikte azmimizle birinci olduk. Ayşe hocam, Bülent hocam ve arkadaşların bana çok yardımcı oldu iki üç ayda bunu başardık. Her zaman bir azminiz olsun. Bu oyunda dünyanın sorunlarını bir araya getirdik ve onlara çözüm bulduk. İlk bölümümüzde ağaçları ektik ve ağaçları çoğalttık. İkinci bölümünde ise denizdeki çöpleri ayıklıyorduk. Üçüncü bölümde ise kutuplardaki buzullar eridiği için hayvanları kurtarıyorduk. Dördüncü bölümde ise hava kirliliği ile ilgili bölümü yaptık” ifadelerini kullandı.

“KÜRESEL ISINMADAN DOLAYI HAYVANLAR ÖLÜYORDU”

Küresel ısınmadan dolayı hayvanların öldüğünü buna çözüm bulduklarını söyleyen Duhan Kerem Kılıçoğlu: “Aslında biz ilk yirmiye bile gireceğimizi düşünmüyorduk ama haberi alınca çok mutlu olduk. İki üç ayda hocamızındı yardımıyla okulda bu işi beraber yaptık ve çok zorlanmadık sadece fikir yürüttük ve ben buzul kısmını üstlendim küresel ısınmadan dolayı hayvanlar ölüyordu. Sizde kodlamadan korkmayın sürekli kodlamayla ilgili bir yönünüz olsun azimle çalışırsanız başaramayacağınız bir şey yoktur” diye konuştu.

“SADECE FİKİR YÜRÜTTÜK VE KODLARI YAZDIK”

Sadece fikir yürüttüklerini ve kodları yazdığını söyleyen Yiğit Sade: “İlk duyduğumda çok mutlu oldum bunu hocamın ve arkadaşlarımın yardımıyla başardık bunu. İki üç ay içerisinde çok çalıştık ve video konferanslar yaptık ve en sonda ortaya böyle bir şey çıkardık. Çok zorlanmadık sadece fikir yürüttük ve kodları yazdık. Çok çalışın asla pes etmeyin ve kod yazmaktan da korkmayın sakın” dedi.