Yaşam

Yeni Tartışma Konusu: Şanlıurfa’nın Mı Yoksa Adıyaman’ın Mı?

Şanlıurfa yöresine özgü tatlılardan olan şıllık tatlısı, hafif ve lezzetli olmasından dolayı tatlı severler tarafından tercih ediliyor. Peki, Şanlıurfa mutfağının meşhur tatlısı olan şıllık nasıl yapılır? İşte yapımı…

Abone Ol

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez tatlıları arasında yerini alan şıllık tatlısı da tescilli lezzetler arasına adını yazdırdı. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası tarafından 232 sayılı tescil numarası ile tescillenen bu lezzetli tatlı bir kez daha adından söz ettirdi.

Şıllık tatlısını Şanlıurfa’nın hemen hemen her yerinde bulmak mümkün. Günümüzde teflon tavalarda yapılan şıllık tatlısı eskiden ekmek saçlarında yapılıyordu.

ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR?

Un, su ve tuzun karışımıyla yapılan şıllık tatlısı ekmek sacında öncelikle az yağ dökülüp iyice yayılırdı. Daha sonra akıcı hamur saca az bir miktar dökülerek orta büyüklükte saca oklava yardımıyla yayılırdı. Şıllık ekmeğinin alt tarafı hafif pembeleştikten sonra diğer tarafı da pişirilmeye bırakılırdı.

Günümüzde teflon tavalarda yapılan şıllık tatlısını evde yapmakta mümkün. Evde yapmak isteyen hanımlar şıllık tatlısının hamurunu yaptıktan sonra hafif ısınan tavanın içini yağlayıp tavanın büyüklüğüne göre harcı dökerek şıllık tatlısını yapabilirler.

Pişen şıllık ekmekleri tepsi ebatlarına göre dizilir, belirli ebatlarda dizilen şıllık ekmeğinin arasına isteğe göre fıstık ve ceviz serpilir. Tepsiye dizilen ekmekler daha sonra dilimlenir ve üzerine önceden hazırlanmış şerbet dökülür. Yine isteğe göre üzerine fıstık ya da ceviz ilave edilir.

ŞILLIK TATLISI NE ANLAMAYA GELİYOR

Şıllık tatlısı kökeni ıslak (yaş) sözcüğünden türemiştir. Kürtçedeki karşılığı ise Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Adıyaman yöresinde ise ıslak hamur tatlısı olarak bilinir.

ŞILLIK TATLISINI HANGİ YÖREYE AİT

Bu lezzetli tatlı Şanlıurfa’da tüketildiği gibi Adıyaman ilinde de yöre halkı tarafından tüketilmektedir.

Şıllık tatlısı nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte şıllık tatlısının yapılışı…

ŞILLIK TATLISININ MALZEMELERİ

3 bardak un

1 yumurta

½ çay kaşığı karbonat

½ çay kaşığı tuz

1 bardak süt

5 bardak su

½ kg ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

ŞILLIK TATLISININ ŞERBETİ

3 su bardağı toz şeker

1,5 bardak su

3-4 damla limon suyu

2 yemek kaşığı sadeyağ

ŞILLIK TATLISININ YAPIMI

Tüm malzemeler derince bir kaba konularak iyice çırpılıp sıvı bir hamur elde edilir (Yumurta konulması isteğe bağlıdır).

Büyük yağsız şıllık tavası ateşe konulur, bir yemek kaşığı sıvı yağ konularak içerisi yağlanır. Fazla gelen yağ bir kâseye dökülür. Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe sıvı hamurdan dökülür. Tavanın her alanını kaplayacak şekilde gezdirilip üzerinde fazlalık oluşursa tavadan kaba boşaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey hamurun ince olmasıdır. Kısık ateşte iki yüzü pişirilen hamur orta boy bir tepsiye konulur.

Üç kat hamur serildikten sonra ayıklanmış ve çekilmiş ceviz hamurların üzerine yayılır. Yeniden üç kat hamur yayıldıktan sonra tepsi hazır vaziyete gelir. Bıçakla dilimlenir. Diğer taraftan yağ, su, şeker, bir tencereye konularak kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave edilerek şerbet hazırlanır. Sıcak sıcak tepsiye dökülür.