Tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için geçerli olacak uygulama 4 ay sürecek. Hususi araç sahiplerine ise kış lastiği takmaları tavsiye ediliyor.

Kazaları Önlemek İçin Hayati Önem

Bakan Uraloğlu, kış lastiklerinin özellikle 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak kazaları önlemede kritik bir rol oynadığını vurguladı. "Uygulama şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Ancak, hususi araç sahiplerinin de bu kurala uyması güvenlik açısından önemli" dedi.

Valilikler Yetkili, Süre Uzatılabilir

Kış lastiği zorunluluğu il sınırları içinde Valiliklerin kararına bağlı olarak uygulanabilecek. Bakan Uraloğlu, Valiliklerin belirlenen sürenin öncesine ve sonrasına birer ay ekleme yapabileceğini belirterek sürücülere duyuruları takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Lastik Şartları ve Denetimler

Kamyon, çekici, otobüs gibi ağır taşıtlarda tüm dingil üzerindeki lastiklerin; otomobil, minibüs ve kamyonetlerde ise tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Buzlu zeminler için kullanılan çivili lastikler de geçerli sayılıyor. Ancak araçlarda patinaj zinciri bulundurulması kış lastiği zorunluluğunu kaldırmıyor.

Bakan Tunç: Yalan Beyanlara Taviz Yok Bakan Tunç: Yalan Beyanlara Taviz Yok

Kurallara uymayan sürücülere 4 bin 69 lira ceza uygulanacak. Ayrıca, lastiklerde diş derinliği kamyon ve otobüsler için en az 4 mm, diğer araçlar için 1,6 mm olmalı. Lastiklerin üzerinde (M+S) veya kar tanesi işareti bulunması şart.

Hazırlıklar Tamamlandı

Bakanlık, kış şartlarına karşı tüm tedbirlerin alındığını duyurdu. Karayolları Genel Müdürlüğü, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında görev yapacak 13 bin 283 personel ve 12 bin 634 makine-ekipmanla sahada olacak. Depolanan 737 bin ton tuz ve 11 bin ton kimyasal buz çözücü ile trafik akışının kesintisiz sağlanması hedefleniyor.

"Güvenli bir kış sezonu için araçlarımızı uygun donanımlarla hazırlayalım."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun konuya dair duyurusu ise şöyle:

Editör: Hüseyin Özkan