Yeditepe Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeditepe Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman kimdir, kaç yaşında, nereli?

                                                   " allowfullscreen="allowfullscreen" width="560" height="314">

14 Ülkeden 248 katılımcı ile gerçekleştirilecek Sempozyum  Harran Üniversitesinde gerçekleştirilecek. Sempozyum Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanlığı tarafından da destekleniyor.

“URFA'NIN TANITILMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”

“Biz ­­24-26 Ekim tarihleri arasında 16. Uluslararası Dünya dili Türkçe sempozyumunu düzenleyeceğiz. 16.sı demek bu kongrenin ciddi bir kongre olduğu ve her sene Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleşen bir organizasyondur.  Bu kongrenin diğerlerinden farklı olması Türkçe , Türk diline, Türk tarihine  verdiği önemi gösterir. Burada bizim amacımız bu işe gönül vermiş Türkçe sevdalısı hocalarımızı bir araya getirmektir. Geçen sene Sakarya ondan önceki yıl Antalya yapmıştır. Bu sene düzenleme kurulu Şanlıurfa’dan yana bir temayır kullandı. 81 ildeki hocaları bu vesileyle ortak bir noktada bu fikirlerin tartışılması ve aynı zamanda urfanın tanıtılması için gayret gösteriyoruz. Bu sene bize Türk Cumhuriyetlerinden hemen hemen hepsinden katılım var. Bunun dışında Irak’tan , İran’dan, İspanyadan , KKTC’den katılım var ve balkan ülkelerinden katılım sağlanacaktır. Böyle büyük bir organizasyonda  ancak uluslararası dünya dili ve Türkçe bir araya getirebilir. Biz bu sempozyumu gerçekleştirmek için ciddi bir emek veriyoruz. Bizim gayretimiz ve çabamız bu yöndedir. Biz istiyoruz ki gelen hocalarımızı güzel bir şekilde hem bilgilerinden hem tecrübelerinden hem de geldiği yerlerden istifade edelim. Varsa ikili anlaşmalarımızı ve diğer anlamlarda bir bütünlük sağlayalım .  Orada bir değişim varsa o değişimi takip edelim. Bizim amacımız budur.”

“HERHANGİ BİR MADDİ TALEBİMİZ OLMADI”

“Urfa'dan beklentimiz konusuna gelince biz istediğimiz aslında istediğimiz şeyi göremedik. Neden göremedik çünkü kurumlar bu genelgenin tasarruf tedbirlerinden dolayı  bazı yerlerde kısıtlama oldu. Bizim herhangi bir maddi talebimiz olmadı. Bizim amacımız  hocalara ören yerlerini gezdirmek ve Urfa’nın tanıtımını , kültürünü  giyimini, yeme içmesini ve Urfa’ya ait ne varsa tanıtmak ve değerlendirmektir. Bunun için ne yapılabilir denirse akşam yemeği verilebilir . Bunun için Harran Üniversitesi bunun ev sahipliğini yapıyor ve gerekli desteği veriyor.  Fakat onlarında gelebildiği bir nokta vardır. Şu anda 230’un üzerinde bir bildirim  var. Onların dışında bize özelden yazanlar ve mailden gelenler ve onların dışında 300’ü aşkın bildirimlerimiz var .  Hepsi urfaya gelmek ve yerinde takip etmek istiyor. Son dönemlerde Göbeklitepe’nin tanınması insanların daha çok dikkatini çekiyor. Bizim bu anlamda Urfalılardan beklediğimiz hocalarımıza katkı sunmak için Urfalılar ve Urfalı iş adamlarından STK ve kurumlardan destek bekliyoruz.” Dedi.

“DÜNYA DİLİ VE TÜRKÇE SEMPOZYUMU ÇOK ÖNEMLİ BİR SEMPOZYUMDUR”

“Hocalarımız güzel bir şekilde burada kültür taşıycısı ve tanıtıcısı olarak bunları diğer ülkelere ve şehirlere bunu tanıtacaktır. Urfa bu anlamda daha fazla hizmet ve turizm alacaktır. Bunu yalnızca akademisyenler ve üniversitenin değil urfanın tüm herkesin sahiplenmesi gerekir. Böyle bir gayret ve çabamız var bazı yerlerde tıkandığımız oluyor ve hala çoğu yerde biz iletişim içerisindeyiz ve yazışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar bize 70’e yakın yurtdışında 170’ e yakın ise yüz yüze gelecek  hocalarımız var . Bu hocalar çoğu akademisyen ve hepsi dünyayı gezmiş ve kongreler vasıtasıyla ve çalıştaylar vasıtasıyla buraya geleceklerdir. Bigilerini bizimle paylaşacaklardır. Bu dünya dili ve Türkçe sempozyumu çok önemli bir sempozyumdur. Bunu almak ciddi bir zahmet ve emek gerektirir. Son dönemlerde  Güneydoğuda depremlerde ve sel felaketlerinde bizim bunu almamız bu vesileyle kolaylaştı. Biz bunun üstesinden inşallah gelmeye çalışırız. Bu sempozyumun şanlıurfaya katkıları her bir hoca kendi deneyimlerini kendi öğrencilerine ve meslek gruplarına anlatması bir kazanımdır. Bu kazanımın geri dönüşü çok ciddi olacaktır.”  İfadelerini kullandı.
Muhabir: Musa Orak