Şehir içinde artan nüfus gözlere çarptığı ve durumun giderek yerini kültür yozlaşmasına sebep olacağı endişesi akıllarda yerini koruyor. Durumun bıraktığı izlenim ise kutuplaşmaya gidildiğini gösteriyor. Şehirde kullanılan...

Şehir içinde artan nüfus gözlere çarptığı ve durumun giderek yerini kültür yozlaşmasına sebep olacağı endişesi akıllarda yerini koruyor. Durumun bıraktığı izlenim ise kutuplaşmaya gidildiğini gösteriyor. Şehirde kullanılan ikinci dil yerini Arapçaya bırakacakmış gibi görünüyor. Esnafların kullandığı ikinci dil çok önceden Arapçaya döndü çünkü.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada Rabia meydanı internette Suriye meydanı olarak tanıtılmaya başlamıştı. Bunun yanı sıra Şanlıurfa halkı birlik beraberliği sağlayarak meydanın tekrardan Google de düzeltilmesi için kollarını sıvayarak destek verip tekrardan meydanın adının düzeltilmesi için çok büyük katkı olmuşlardır.

Bir mozaik şehri olan kültür ve değerleriyle ön plana çıkmayı başaran Urfa’da 5yüzbin Suriyelinin olduğu şehirde yaşadığımızı unutmayalım. Bu oran şunu işaret ediyor sokakta yaşayan her 3 kişiden 1’i Suriyeli. Esnafla ilgili odalarla görüştüğümüz zaman bir dokunup bin ah işitiyoruz diyebiliriz. Çünkü esnaf sıcak paranın olmadığını gelen Suriyelilerin kendilerine hitap ettiği yine Suriyeli işletmecilere ait olan noktalardan alışveriş yaptığını duyuyoruz.

Gelecek yıllarda neler yaşanacaktır bilmiyoruz ama görünen köyün kılavuz istemeyeceğini atalarımız yıllar öncesinde dile getirdi. Şehir hayatına adapte olan Suriyeliler, kenti istedikleri şekilde inşa etme yoluna gitmiş durumda. Özellikle Sarayönü caddesi dediğimiz noktada Suriyeli esnafın varlığını daha fazla hisseder, görür ve işitir olduk. Tabi kendi giderleri için kullanacakları noktaların yine kendi esnafı olması doğal bir durum lakin Suriyeli birçok esnafın şehrin yaşayanlarına yönelik satış yapmadıklarını duymak bu konuyu ele almamın ana sebebi oldu.