Bugün gazeteci ve yazar Abdi İPEKÇİ’ nin 41. ölüm yıl dönümü, öldürülmesinin üzerinden tam kırk bir yıl geçmiş.

  Bugün gazeteci ve yazar Abdi İPEKÇİ’ nin 41. ölüm yıl dönümü, öldürülmesinin üzerinden tam kırk bir yıl geçmiş. Kırk bir yıl önce bugün İstanbul’ da evinin yakınlarında uğradığı suikast sonucunda öldürüldü. Ertesi gün gazeteler siyah bantla basıldı. Öldürüldüğü Emlak Caddesine, suikastten beş gün sonra ismi verildi ve 2000 yılında saldırıya uğradığı yere anıtı dikildi. Üzerinden yarım asra yakın bir zaman geçmesine rağmen halen suikastın üzerindeki sır perdesi aralanmış değil. Soruşturma ve akabinde yargılamalar yapılmış ancak olay gizemini halen korumakta ve kamu vicdanı da aradan geçen zamana rağmen rahatlamış değil.

  Ölümünden sonra hakkında onca belgesel çekilmiş ve kitaplar yazılmıştır. Yakın dönem tarihi ve siyasi kitaplarına baktığımızda adına muhakkak rastlarız. Çünkü suikaste uğradığı dönemde Durum isimli köşesinde korkmadan yazıyordu. Barışçı, ılımlı ve uzlaşmacı bir yapıya sahipti, bundan dolayı hayatından kesitlerden yola çıkılarak çekilen ve 1991 yılında vizyona giren filme Uzlaşma ismi verilmiştir. Ölümünden sonra ülke adım adım darbeye doğru ilerledi. Şüphesiz bu sembol isme yapılan suikast ülkeyi darbeye doğru götüren dinamiklerden bir tanesiydi.

  Sadece Türkiye’ de değil dünyada da tanınan bir gazeteciydi. Uluslararası kuruluşlara üyeydi. Günümüzde artık camiada tarihe karışan gazete başyazarlığının son temsilcilerindendi Abdi İPEKÇİ. Milliyet Gazete’ si genel yayın müdürüydü aynı zamanda 1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet gazetesinin başyazarlığını yürütmüştür.

  Tercüman-ı Ahval’ dan beri süre gelen özel gazetecilik literatürüne yeniliklere açık kişiliğiyle İPEKÇİ’ nin katkıları göz ardı edilemez. Bugün gazetecilikte kullanılan bazı uygulamaları mesleğe kazandıran kişidir. Hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve Allah’ tan rahmet diliyorum.