\n1938 yılında Urfa’da her Urfalı gibi müzisyen olarak doğdu. Babası Urfa’nın tanınmış eşrafından Osman Vehbi Efendi’dir. 

1938 yılında Urfa’da her Urfalı gibi müzisyen olarak doğdu. Babası Urfa’nın tanınmış eşrafından Osman Vehbi Efendi’dir.  İlk-Orta ve Lise öğrenimini Urfa’da tamamladı. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünden mezun olarak, Urfa Lisesi’nde Matematik öğretmenliğine başladı. Cebir, Geometri ve Müzik dersleri verdi. Bu dönemde lisenin THM korosunu ve halk oyunları ekibini yetiştirdi, çalıştırdı. Bir ara Urfa Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra tekrar öğretmenliğe döndü. 1994 yılında Harran Üniversitesi’ne geçti. Kültür sanat topluluklarının akademik danışmanlığını yaparak THM korolarını çalıştırdı ve yönetti. 1996 yılında müzik bölümünü kurarak başkanlığına getirildi. Müzik bölümü başkanlığından 1999 yılında emekli oldu.

Urfa Açık Konservatuvarı’nda yetişen Abdullah BALAK’ın ailesi de müziğe yabancı değildi. Babası iyi hoyrat okurdu.  Amcası makamları iyi bilir, dayısı Hacı Fazlı Mehmet çok iyi “Nevruz” gazel okurdu. Zamanın büyük ustaları olan Mukim Tahir (Oturan), Kel Hamza (Şenses), Cemil Cankat’ın plaklarını dinleyerek “Urfa Makam Geleneğini” öğrendi. Sıra Gecelerinde, Dağ Yatılarında, Esvap Gecelerinde ustaları dinleyerek yetişti. Bu dönemlerde Hacı Nuri Hafız, Tenekeci Mahmut Güzelgöz, Halil Hafız Uzungöl, Ahmet Uzungöl gibi ustaların tavırlarını, gazel okuma yeteneklerini inceledi ve beraber araştırdı.

Üniversite yıllarında, musiki topluluklarında çalıştı. 11 Nisan Urfa Kurtuluş gecelerinde Ankara Radyosu’nda Urfa Kültür Derneği’ne ait koroları kurdu, çalıştırdı ve yönetti. Urfa halk müziği ile halk oyunları ve giysileri üzerine araştırmalar yaptı. Günümüzde halk oyunlarında giyilen giysilerin tespitinde önemli çalışmalar yürüttü.  1974 yılında “Kımıl oyununu”; öyküsünü, sözlerini derleyerek sahne düzenlemesini yapmış, Urfa Lisesi ekibiyle İstanbul’da Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen yarışmada sergilemiş ve beğeni toplamıştır.

Halk müziği, tasavvuf müziği ve sanat müziği tarzında 100’ü aşkın eseri vardır. Söz ve müziği kendisine ait bestelerin yanı sıra birçok anonim türküyü de derleyerek halk müziği repertuvarına kazandırmıştır. Bestelerinde “Urfalı Balak”, “Balak” mahlasını kullanmıştır.

Yıldıray Çınar, Aynur Gürkan, Muazzez Türüng, Recep Kaynak, Atakan Çelik, Seyfettin Sucu, İsmail Badıllı, Nuri Sesigüzel, Selahattin Alpay, Mahmut Tuncer, Kazancı Bedih, Naci Yoluk, Onur Şan, Mahsun Kırmızıgül ve İbrahim Tatlıses gibi ünlü sanatçılar tarafından besteleri ve derlemeleri seslendirilmiştir.

1976 yılında Kültür Bakanlığı Uzmanı Yaşar Doruk tarafından yapılan Urfa Türküleri derleme çalışmalarında, kaynak kişi ve bestekâr olarak 200 eserin notaya alınmasında sesiyle-sazıyla emek vermiştir.

Abdullah Balak’ın sevilen bestelerinden bazıları şunlardır: Felek Sen Ne Feleksen; Vay Benim Yarsız Göynüm (Yaşar); Kardaş Dala Konaram; Seherde Uyanasan; Dağıdır Yâr Dağıdır; Başında Yazması Var, Urfalı Kızı; Fadile …