Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yani enflasyonun finansal anlamdaki açıklaması dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yani enflasyonun finansal anlamdaki açıklaması dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç. Halk dilinde ise yaşamın pahalılaşmasıdır. Enflasyon oranı aylık ve yıllık olarak çeşitli ürünlerin fiyatlarının hesaplanmasıyla tespit edilir. Enflasyonun hesaplanmasına dahil edilen ürünler bazı dönemlerde güncellenir. Bazen açıklanan enflasyon rakamlarıyla hissedilen etkisi farklı olur.
1980’ li yıllarda enflasyon canavarı karikatürü çizilmiş ve günümüzde de özellikle fiyat artışlarından sonra sosyal medyada bu karikatürle sık sık karşılaşmaktayız. Enflasyon bugün ortaya çıkan ekonomik bir kavram değil ancak günümüzde ziyadesiyle toplumun her kesiminde hissedilmekte. Enflasyon gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek oranlarda görülür.
Hemen hemen üretilen tüm ürünler birbiriyle ilişkili olarak nihai ürün haline gelir. Maliyeti artan herhangi bir şeyin etkisi göle düşen taşın etrafında oluşturduğu halkalar gibi etkisi tüm ürünlere olur.
Diyelim ki 2.825 TL asgari ücretle çalışan birsiniz ve her gün için çocuğunuza 5 TL ekmek parası veriyorsunuz. Her sabah çocuğunuz fırından beş tane ekmek alıyor. Bir akşam eve geldiğinizde sofrada bir ekmeğin eksik olduğunu görüyorsunuz, çocuğunuza sorduğunuzda size bu sabah 5 TL ile dört ekmek alabildiğini söylüyor. Bundan sonra beş ekmek alabilmesi için 6,25 TL vermeniz gerekecek ancak maaşınızı halen 2.825 TL olarak alacaksınız. Enflasyonu karmaşık matematiksel formüllerle izah etmeye gerek yok. Enflasyondaki artışın en basit haliyle aile ekonominiz üzerindeki etkisi bu şekilde. Bu durumda da tabii olarak paranızın ihtiyacınız olan ürünler karşısındaki değeri azalır ve alım gücünüzde azalmış olur.
Deflasyon hayal enflasyon gerçek.