9 Kasım 1982 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli olan Anayasa 12 Eylül’de gerçekleşen darbeden sonra Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül’de Danışma Meclisi 18 Ekim’de ise Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmiştir.

Anayasanın İlk 4 Maddesi Nedir (2)

7 Kasım 1982 yılında gerçekleşen halk oylaması sonucu yüzde 91,37 oranında oy alarak kabul edilmiş ve hala kullanılan günümüz Anayasasıdır.

Anayasa hazırlanırken ülkenin ve toplumun faydasına olması göz önünde bulundurulmuş ve daha sonra yönetime gelecek kişiler tarafından yetkilerin kötüye kullanılmaması esas alınmıştır.

DEĞİŞTİRİLEMEZ 4 MADDE

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Haftada 2 kez ayda 1 kez yılda hiç olmayan şey nedir? Haftada 2 kez ayda 1 kez yılda hiç olmayan şey nedir?

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

Anayasanın İlk 4 Maddesi Nedir-3

Madde 4- Anayasanın 1'inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Özellikle Türkiye adına önemli olan ilk üç maddenin değişmemesi hususunda madde ekleten dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren; “Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilmeyeceğini” sonradan ekleterek ilk üç maddeyi değiştirmeye yönelik çalışmaların etkisiz kalmasını sağlamıştır.

Anayasanın İlk 4 Maddesi Nedir-4

Kaynak: haber merkezi