Kontakt lensler görme problemini düzelterek kişilerin daha net ve iyi görmesini sağlıyor. Cerrahi operasyonlara alternatif olarak sunulan kontakt lensler aynı zamanda kozmetik amaçlı olarak da kullanılıyor.
Cerrahi veya kozmetik amaçlı göz lenslerini kullanmak isteyen herkesin öncelikle bir göz hekimine başvurması ve muayene sonrasında doktorun uygun görmesi durumunda lens kullanmaya başlaması gerekmektedir.
Bizde Urfanatik.com olarak Şanlıurfa’da Optisyen Doğan Kızılelma’ya kontakt lensler nasıl alınır? Kontakt lens takarken nelere dikkat edilmeli? diye sorduk
Mikrofonumuza konuşan Doğan Kızılelma, özellikle kadınların makyaj yapmadan önce kontakt lens takmaları gerektiğini ve aynı işlemin makyajdan sonrada yapılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca Kızılelma, lens takma işleminden önce ellerin antibakteriyel sıvı sabun veya pH değeri uygun bir sabunla yıkanarak temizlenmesi gerektiğini, ardından pamuklu bir bezle ellerin kurulanması gerektiğini söyledi. Lens çıkarırken de aynı temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Kızılelma, kontakt lens kullananların kurallara uyulması gerektiği takdirde göz sağlığını koruyabileceğini vurguladı.
“KONTAKT LENS KULLANMAK İSTEYEN BİREYLER ÖNCELİKLE GÖZ HEKİMİNE GİTMELERİ GEREKİR”
Kontakt lens gözlük kırıcılığını düzeltmek amacıyla kullanılan gözlüğe alternatif olarak üretildiğini beyan eden Optisyen Doğan Kızılelma, “ Kontakt lensler kozmetik amaçlı hem de kırıcılığı düzeltmek amacıyla da kullanılan lensler vardır. Kontak lens kullanmak isteyen bireyler bir göz hekimine gidip öncelikle göz muayene sonrasında doktorun uygun görmesi sonrası alınan bir protezdir. Yani reçeteyle satılan bir görmeyi düzeltme amacıyla kullanan lens bu şekilde alınabiliyor, satın alınabiliyor” dedi.
“YILDA BİR KEZ GÖZ HEKİMİNE GİTMEK GEREKİYOR”
Yılda bir kez göz hekimine gidilmesi gerektiğini ifade eden Optisyen Doğan Kızılelma, Kontakt lensi takıp çıkarırken dikkat etmemiz gereken şeyler var ve sonrasında da süre anlamında, lensi kullandığımız süreye dikkat etmemiz gerekiyor. Periyodik manaları en geç yani yılda bir göz hekimine gitmek gerekiyor. Bunlara dikkat edeceğiz. Kontakt lensi takmadan önce elimize antibakteriyel bir sıvı sabun olabilir veya PH değeri iyi olan bir sabunla tertemiz yıkamalıyız. Pamuklu bir bezle duruladıktan sonra lensimizi takmamız gerekiyor. Yine çıkarırken de aynı kurallara uymamız lazım” şeklinde konuştu.
“KONTAK LENSLER MODA AMACIYLA TAKILAN PROTEZLER DEĞİLDİR”
Kontakt lenslerin moda amacıyla takıldığını belirten Optisyen Doğan Kızılelma, ”Elimizi tertemiz yıkadıktan sonra havluyla kurutup daha sonra tekrar lensi çıkartmak gerekiyor. Özellikle bayanların yüzünde makyaj yapmadan önce kontakt lens takılması gerekiyor, daha sonra makyaj yapılır. Aynı işlem makyaj sonrası içinde geçerli önce lens çıkaracak sonra makyaj temizlenecek. Bu şekilde dikkat etmek gerekiyor. Kontakt lensler moda amacıyla takılan protezler değillerdir. Görmek amacı gözümüzü düzeltmek amacıyla kullanılıyor. Kozmetik lensler de göz rengini değiştirmek için kullanılıyor. Fakat bunu göz rengi değiştirmek için bile olsa mutlaka göz doktorunun kontrolünde kullanmamız gerekiyor. Bir şeyi sırf modadır diye takmak çok doğru değil açıkçası” diye konuştu.
“KALICI KERATİF HASTALIĞI GÖZDE ENFEKSİYONA YOL AÇABİLİR”
Kalıcı keratif hastalığının gözde enfeksiyona yol açabileceğini söyleyen Optisyen Doğan Kızılelma, ”Özellikle lens kullanarak kaçınılmaz olarak karşılaşacağımız sorunlar gözde enfeksiyona oluşabilir veya bir alerji gelişebilir lense bağlı olarak. Bu durumda göz hekimine gidip mutlaka kontrole gitmek gerekiyor ve lense ara vermek gerekiyor. Mutlaka lensin yanında gözlüğümüzün olması gerekiyor ki en azından lens kullanamadığımız süre zarfı içerisinde gözlüğümüzü takıp kırma kusurumuzu düzeltmeye devam edelim.
“KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE KONTAKT LENSLER ÜÇ ÇEŞİDE AYRILIR”
Optisyen Doğan Kızılelma konuşmasını devamında Kullanım amaçlarına göre kontakt lensler üç çeşide ayrılır. Birincisi günlük kullanan lenslerdir. İkincisi ise aylık kullanılan lensler, üçüncüsü ile yıllık lenslerdir. Yıllık lenslerde kastımız şudur. Bir lensin ömrünü belirleyen şey açıldıktan sonra lensin oksijenle temasından itibaren başlar ömrü. Gün aşırı kullanırız. Sabah takarsınız, akşam çıkarırsınız. Aylık planlı lenslerimiz ise bir ay boyunca lensi takabilirsiniz. Yine sabah takıp akşam çıkarıyorsunuz. Yıllık lensler ise yine sabah takıp akşam çıkarıyorsunuz ama ömrü bir yıldır. Bu şekilde kullanıyorsunuz. Bir de telepatik amaçlı kullanılan lensler vardır. Bunlar daha çok tedavi amaçlı kullanılan lenslerdir. Tabii kalıcı keratif diye bir hastalık var mesela. Gözde enfeksiyon oluşabilir. Alerjiler gelişebilir. Çok ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Yani lens kullanırken mutlaka bir göz hekiminin tavsiyesiyle kullanmak gerekiyor. Onun kontrolünde olmak lazım ”sözlerini sarf etti.