Tüm ülkeyi kasıp kavuran soğuk hava dalgası uzun  zamandır beklenen kış mevsimini yeni yeni hissettirmeye başladı. Bir türlü yağış olmayan bir yıl olmasından yakınan vatandaşlara şubat ayı sürprizini yaptı. uzun zamandır beklenen yağış gerçekleşti termometreler sonunda eksileri gördü.

Yağan kar yağışı her ne kadar kent merkezlerinde renkli görüntülere neden olsa da beraberinde birçok sorun u da tetiklemeye devam ediyor. Özellikle bu kış neredeyse hiç yağış almayan kentler çiftçileri zor durumda bırakmıştı.

Ancak son olarak başlayan yağışlar bu kez don olaylarını beraberinde getirmeye başladı. mahsullerinin don olaylarından zarar görmesinden korkan bazı çiftçiler çözümü mahsullerini erken toplamakta buldu.

Erken toplanan mahsuller arasında yer alan ürünler soğuk kış gecelerinde vatandaşlara vitamin deposu oluyor. Don korkusundan dolayı tarladan erken ayrılan sebze ve meyveler Pazar tezgahlarında yerini aldı.

Henüz olgunlaşmamış olmasına rağmen tezgahlarda yoğunluk oluşturan meyve ve sebzeler uygun fiyatlardan satışa sunuldu.

Don Olayları Tarım Ürünlerinde Fiyatları Nasıl Etkiler (3)

ÇİFTÇİLERİN ZARARI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Tarım sektörünü don olayından  korumak isteyen ve çiftçiler için çeşitli çözümler sunan uzmanlar;

En fazla hava akımına imkân verecek bitki dikimi, önerilen tarihlerden önce bitki dikimi yapılmaması, iyi toprak verimliliği ve uygun su kaynaklarının yararlı etkilerini sürdürmek ve don olayına karşı dayanıklılığı arttırmak için kimyasallar ve bitki hormonlarının kullanılabileceğini belirtiyor.

Vatandaşlar korunmak için,

Uygun çeşit seçimi yapmalı, bahçe yer seçiminde titiz davranmalı, etkili ısıtma yöntemleri kullanmalı, sulama tekniklerine önem vermeli, kapatma veya örtme sistemine dikkat etme ve en önemlisi ise meteorolojik uyarıları dikkate almalı yakından takip etmeli.

Don meydana gelen bölgelerde ve şiddetli iklimlerde uzun boylu gelişen bitki türleri seçilerek; hassas çiçekler veya meyveler yer seviyesindeki soğuk havadan uzaklaştırılarak korunur, Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Dağlık bölgelerde ve tepelerde güneye bakan daha sıcak eğimler; bağ, meyve ve erkenci patates için en uygun yetiştirme alanlarıdır.

Göl, rezervuar, nehir gibi geniş su kütlelerine yakın bölgelerde don riski daima az olduğu aktarılırken, Don riski olan bölgelerde, dona hassas bitkilerin özellikle yonca arazileri, çayır, tahıl, çalılık, fidanlık yakınlarında yetiştirilmesinden kaçınılması gerektiği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmasının önemli olduğunu aktardı. Özellikle don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır işlemlerden sonra ise toprak sulanmalı ve kuru kalmasına fırsat verilmemelidir.

19 Şubat 2025 Şanlıurfa Güncel Pamuk Fiyatları 19 Şubat 2025 Şanlıurfa Güncel Pamuk Fiyatları

Don Olayları Tarım Ürünlerinde Fiyatları Nasıl Etkiler (1)

DON OLAYI EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR?

Peki havanın aniden soğuması ile meydana gelen don olayı en çok hangi bölgelerde görülür? İlkbahar ve sonbahar mevsim geçişlerinde en çok denk gelinen don olayı coğrafi konum , yükseklik ve yerel topoğrafya gibi etkenler ile de tetiklenebilmektedir. Don olayları en çok;

Kuzey Kutup Bölgeleri, Yüksek Rakımlı Dağlık Bölgeler, Kıtalararası İç Bölgeler ve Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika.

Don olayından etkilenmeyen meyveler ise; Kiraz, Erik, Nar, Ahududu ve Çilek olarak belirlendi.

Muhabir: Seher Ağaç